Andalusia

Un 35% de descompte si el metge privat et visita en la pública: entren en vigor les tarifes de la sanitat andalusa

La Junta d’Andalusia publica al BOJA l’ordre que fixa tarifes per a convenis amb la sanitat privada i obre la porta per primera vegada per concertar l’atenció privada

Un 35% de descompte si el metge privat et visita en la pública: entren en vigor les tarifes de la sanitat andalusa
3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

L’ordre que regula noves tarifes per als concerts sanitaris amb la sanitat privada a Andalusia ha entrat en vigor amb la seva publicació al Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia (BOJA) amb data de dijous 2 de març. Malgrat la indignació dels sindicats i el front obert al Govern amb aquest tema des del grup de l’oposició, que adverteix que s’obre per primera vegada la porta a privatitzar l’atenció primària a Andalusia, la Junta ja va deixar clar que no rectificaria res.

El text de l’ordre especifica, no figurava així a l’esborrany, descomptes si els convenis amb els facultatius de la privada es desenvolupen a les instal·lacions de la sanitat pública. «Aquestes tarifes màximes es correspon amb consultes realitzades a les instal·lacions de les empreses adjudicatàries, cas de no realitzar-se la prestació del servei a les esmentades instal·lacions la tarifa màxima es veurà reduïda al 35%», acota el text al BOJA referint-se a les consultes de l’atenció primària.

Això confirma una de les denúncies de l’oposició, que des que es va conèixer el primer esborrany de l’ordre va alertar que s’obria la mà perquè els facultatius de la privada puguin exercir la seva tasca en instal·lacions de la sanitat pública cobrant pel concert però a menys quantia. Els sindicats alerten que és una manera de debilitar els professionals de la pública en un moment molt delicat de col·lapse en l’atenció primària, porta d’entrada al sistema.

L’ordre desplega un catàleg de tarifes per a procediments quirúrgics, proves diagnòstiques, estades en hospitals o uci i, per primera vegada, consultes. «Consulta Mèdica Atenció Primària: 65,00 €; Primera Consulta: 150,00 €; Consultes Successives: 90,00 €; Consulta Alta Resolució: 215,00 €», recull l’ordre.

Des d’UGT van alertar que «la Conselleria de Salut demostra la seva falta de capacitat per solucionar el problema de l’atenció primària», assenyalant que «ara posa preu de forma oficial a la feina dels metges de família». Per Antonio Macías, portaveu d’UGT, el missatge és clar: «O acceptes la precarietat de la teva feina o la privatitzo. O admets treballar dotze hores seguides veient 60 o 70 malalts al dia o et puc posar un company d’una empresa privada a la teva mateixa consulta perquè treballis a preu fet».

L’ordre ha posat en peu de guerra els sindicats després que el Sindicat Mèdic d’Andalusia sí que arribés a un acord amb la Conselleria de Salut que va permetre desconvocar la vaga prevista en l’atenció primària andalusa. El Govern de Juan Manuel Moreno, a diferència del que passa a Madrid amb Isabel Díaz Ayuso, sí que va arribar a un acord amb el sindicat majoritari que va desinflar les protestes convocades.

La desconvocatòria va arribar després que Salut s’hagi compromès a limitar les agendes dels facultatius a 35 pacients com a màxim al dia, 25 en el cas dels pediatres, com a colofó a diferents mesures ateses per a les millores salarials i d’estabilitat laboral de la plantilla. Ara tot aquest acord tancat trontolla amb la porta oberta que metges privats atenguin els pacients, previ pagament, a les consultes dels centres de salut públics.

Notícies relacionades

Des de Por Andalucía, el seu portaveu, Inma Nieto, que va ser la que va destapar la intenció d’obrir als concerts amb la privada l’atenció primària va carregar contra l’ordre amb duresa. «El PP de Moreno Bonilla aplica el corró de la seva majoria absoluta i aplica una cosa inèdita i sense precedents al conjunt del nostre país que sens dubte és l’atac més greu que s’hagi infligit al nostre Servei Andalús de Salut i que posa en una posició complicada i amenaça les condicions laborals i retributives del personal sanitari públic i genera unes expectatives molt favorables de beneficis en les empreses privades de salut que ja operen a Andalusia», va lamentar Nieto.

Fa setmanes que el Govern andalús defensa que aquesta ordre no privatitza res i només actualitza una altra ordre anterior, que ja fixava preus per als concerts amb la privada i que es remunta al 1998, aprovada per un Executiu socialista. Salut defensa que es tracta d’evitar que les empreses privades puguin aprofitar un buit legal i al·ludeixen al que ha passat amb les empreses Pascual a la província de Cadis, que han guanyat un plet que ha costat a la Junta 121 milions d’euros. Sobre el fet que per primer cop s’obri la porta a privatitzar l’atenció primària defensen que només es farà en cas d’emergència o catàstrofe, al·ludint a la pandèmia de covid com a exemple.