Commoció al Bages

Sallent acomiada l’adolescent mort en una emotiva cerimònia íntima

  • El funeral s’ha oficiat al tanatori de la localitat, ple d’amics i veïns, i ha sigut dirigit pels familiars de la víctima

2
Es llegeix en minuts

Familiars i amics de l’adolescent que es va precipitar d’un tercer pis amb la seva germana bessona dimarts passat l’han acomiadat aquest matí en una cerimònia celebrada al tanatori de Sallent. Alguns veïns del poble també hi han acudit i la sala ha quedat plena i amb gent fora. S’ha demanat als mitjans de comunicació que no hi assistissin. Tots els indicis apunten que la víctima va actuar com a reacció a un patiment personal en el qual tenia molt pes un entorn escolar on era víctima de ‘bullying’ i rebuig de la seva condició de noi transgènere.

Dissabte es va fer la vigília al tanatori tant al matí com a la tarda i aquest diumenge s’ha fet el funeral laic al mateix lloc. La cerimònia l’han dirigit els mateixos familiars de l’adolescent que ha perdut la vida i de la seva germana Leila, que està ingressada a l’hospital Parc Taulí de Sabadell amb signes de millora però encara en estat greu. Diversos familiars han participat activament en la cerimònia, que ha tingut una intensa emotivitat. Els avis dels tres germans (a part dels dos que van saltar pel balcó, hi ha un germà petit), que han arribat de l’Argentina recentment, es troben entre els que han intervingut en l’acte de comiat.

Notícies relacionades

Alguns assistents han explicat també que, tot i que la família assegura que no tenia constància que l’Alana volgués canviar de gènere i identificar-se com l’Iván, al funeral hi han fet referència. En el recordatori de l’acte hi constava el nom oficial del noi trans, Alana, i també el seu nom sentit, Iván. Als seus amics més íntims els havia demanat que l’anomenessin així. També ho hauria comunicat a l’assessora psicopedagògica de l’institut, si bé el Departament d’Educació continua negant-se a informar sobre com va ser atès l’Iván, i quins passos es van fer per facilitar el trànsit de gènere que estava començant, i del qual els pares encara no havien sigut informats. És molt habitual que els nens i adolescents trans comuniquin la necessitat de fer el trànsit de gènere en primer lloc als amics més íntims o germans, i després als pares.

El tema de la identitat de gènere de l’adolescent mort és un dels punts clau de la suma de factors que hauria portat a la decisió de suïcidar-se, seguida per la seva germana per solidaritat, segons s’expressa a les cartes que van deixar. Alana era el seu nom oficial i el que feia servir i encara fa servir la família, tot i que ahir ja va fer constar el seu nom sentit al recordatori. Entre un dels comportaments assetjadors que havia de viure a l’escola hi havia el fet que alguns companys li deien Ivana per fer burla de la seva condició.