Infeccions

Can Ruti alerta d’una nova forma severa de verola del mico en persones amb el VIH immunodeprimides

  • La investigació, liderada per l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Universitat Queen Mary de Londres, avisa d’un alt grau de mortalitat i en demana la inclusió en les llistes d’infeccions greus

Can Ruti alerta d’una nova forma severa de verola del mico en persones amb el VIH immunodeprimides

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts

Una col·laboració internacional d’investigadors liderada per la Fundació Lluita contra les Infeccions de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i la Universitat Queen Mary de Londres ha identificat una forma severa i necrosant de verola del mico amb una alta mortalitat en persones immunodeprimides amb el VIH. Els autors de l’article, publicat a ‘The Lancet’, recomanen que s’afegeixi a la llista d’infeccions greus de l’Organització Mundial de la Salut i del Centre per al Control de Malalties que són particularment perilloses per als malalts en estadis avançats. També recomanen que totes les persones amb verola del mico es facin la prova del VIH.

La publicació s’ha fet a partir de la sèrie de casos de verola del mico en persones amb malaltia avançada pel VIH, en què s’identifica aquesta forma greu. La majoria de les infeccions del brot internacional actual s’han produït en xarxes sexuals d’homes homosexuals, bisexuals i homes que tenen sexe amb homes. Així, entre el 38% i el 50% de les persones diagnosticades l’any passat també viuen amb el VIH; la gran majoria estan en tractament i porten una vida lliure de malaltia.

Mortalitat del 15%

La investigació de brots anteriors en països històricament afectats i un petit nombre de persones durant el brot actual va suggerir que la infecció podia ser més greu en persones amb el VIH avançat. No obstant, fins ara no hi havia un gran estudi global per examinar-lo a fons. A partir d’allà, la xarxa internacional de metges i investigadors va observar 382 persones amb el VIH avançat, incloent-hi 27 de les 60 morts –en el moment d’escriure l’article– informades a l’OMS durant el brot internacional.

El grup descriu una forma molt greu de verola del mico caracteritzada per lesions cutànies necrosants, grans i generalitzades, taxes altes d’infeccions greus i, en alguns casos, lesions pulmonars inusuals. Aquesta forma d’infecció comporta una mortalitat del 15% en persones amb malaltia avançada i la immunosupressió.

Prova del VIH

Notícies relacionades

Un fet que, segons els investigadors, proporciona evidència que la verola del mico s’està comportant de manera diferent i molt preocupant, així que els autors demanen que s’afegeixi a la llista de malalties que defineixen la sida establerta pel Centre per al Control de Malalties (CDC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que utilitzen els metges de tot el món per guiar el maneig de la condició.

L’addició d’aquesta forma greu de verola del mico en la llista existent de malalties definitòries pot ajudar els professionals sanitaris a protegir les persones immunodeprimides, que corren més risc de morir a causa de la infecció. L’article defensa que totes les persones amb verola del mico haurien de fer-se la prova del VIH, i totes les persones en risc amb el VIH i immunosupressió haurien de tenir prioritat en la vacunació i en l’accés a antivirals. Per això, conclouen, és necessari un esforç global coordinat en països on la interacció de la infecció pel VIH no està controlada i la verola del mico és més freqüent.