Successos

Set detinguts acusats de vendre medicaments falsos i substàncies dopants a Barcelona

  • El material arribava camuflat com a suplements alimentaris o productes cosmètics

  • Es tracta d’un dels punts de distribució més grans a Catalunya d’aquest tipus de substàncies

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els Mossos d’Esquadra han detingut set persones acusades de la venda de medicaments falsos i substàncies dopants. En un comunicat, la policia ha donat per desmantellat un dels punts de distribució més grans de Catalunya d’aquest tipus de substàncies, situada en un magatzem de la part alta de Barcelona. Segons els Mossos, aquest grup distribuïa substàncies dopants tant des de botigues de nutrició esportiva com a través d’empreses de paqueteria en diversos punts de l’àrea metropolitana de Barcelona. La investigació va començar fa un any, quan la Guàrdia Urbana de Cornellà de Llobregat va localitzar un magatzem que contenia medicaments falsos, il·legals i dopants per un valor de 450.000 euros al mercat negre.

Després del descobriment del local de Cornellà, els Mossos d’Equadra es van fer càrrec de la investigació. Segons les indagacions policials, la substància arribava camuflada amb aparença de suplements alimentaris o productes cosmètics per al seu posterior condicionament i distribució.

Medicaments falsificats

Entre el que s’ha intervingut s’han localitzat diversos medicaments falsificats sota el nom de medicaments legals a l’Estat, que corresponen sobretot a hormona de creixement, indicada per al tractament del nanisme, trastorns genètics que afecten el desenvolupament o deficiències d’aquesta hormona, utilitzada en el món del culturisme per afavorir l’augment de la força i la qualitat muscular, la reducció de greix i l’ampliació dels efectes dels esteroides.

A més, l’ús d’esteroides arrossega efectes secundaris com l’alopècia i la disfunció erèctil i els investigats també venien productes per al seu tractament provinents de països de fora de la Unió Europea (UE) que no tenen autoritzada la venda a Espanya.

Antecedents

Part de les persones detingudes tenien antecedents per fets similars i per tràfic de drogues. El 10 de febrer es van realitzar set registres en tres domicilis, dues botigues, una oficina i un magatzem, durant els quals es van realitzar les set detencions. Es van intervenir substàncies preparades per a la venda en petites dosis o pastilles, material per embolicar-les i pesar-les i una arma de foc simulada. També es van trobar 15.000 euros en efectiu.

Notícies relacionades

Amb aquests registres, els Mossos van desmantellar un nou magatzem situat al baix d’un edifici de la part alta de Barcelona, on es van trobar més de 190.000 dosis d’esteroides amb un preu al mercat negre de prop de 300.000 euros.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat, que es va fer càrrec de la investigació. El jutge va deixar els set detinguts en llibertat amb càrrecs i va decretar mesures cautelars per a alguns d’ells.