Interrupció de l’embaràs

Menors, objecció de consciència, regles doloroses i altres claus de la llei de l’avortament

La norma inclou una incapacitat temporal per regles doloroses i incapacitants i avortaments, així com un permís per a la setmana 39 de la gestació

Menors, objecció de consciència, regles doloroses i altres claus de la llei de l’avortament
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Congrés dels Diputats ha donat aquest dijous el vistiplau a una reforma de la llei de l’avortament que aborda qüestions com garantir la interrupció de l’embaràs a la xarxa pública, tornar a les menors de 16 i 17 anys i a les dones amb discapacitat la capacitat de decidir la seva maternitat sense necessitat de consentiment o incloure incapacitat temporal per a regles doloroses.

La llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs ha sigut ampliada perquè la sanitat pública garanteixi l’accés a l’avortament a tots els territoris i de manera gratuïta: un dels objectius principals de la reforma és que les dones no hagin de recórrer centenars de quilòmetres per interrompre la gestació.

Amb aquest objectiu, regula l’objecció de consciència dels metges. Les comunitats autònomes hauran de crear registres d’objectors de consciència per establir els serveis necessaris a tot el territori. Si un professional sanitari és objector a la pública –cosa que haurà de comunicar amb temps i per escrit–, no podrà practicar avortaments a la sanitat privada.

Una altra de les mesures de la llei és el final de les tres jornades de reflexió abans d’avortar, així com l’entrega d’un sobre amb informació per plantejar alternatives a les dones. Les administracions públiques hauran d’evitar a més que la dona «sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar, ja sigui per consolidar, revocar o per demorar, la formació de la seva voluntat sobre la interrupció o no del seu embaràs, la comunicació de la seva decisió i posar-la en pràctica».

Cada dona podrà triar el mètode que prefereixi per a la interrupció voluntària de l’embaràs i els centres de salut distribuiran gratuïtament la píndola de l’endemà. La Seguretat Social tornarà a cobrir en el seu catàleg les píndoles anticonceptives d’última generació i s’impulsarà la investigació de mètodes d’anticoncepció masculina.

La llei inclou una incapacitat temporal per regles doloroses i incapacitants i avortaments, així com un permís per a la setmana 39 de la gestació.

Per pal·liar la pobresa menstrual, els centres educatius, socials i les presons repartiran tampons i compreses de manera gratuïta.

Notícies relacionades

L’educació afectivosexual formarà part de tot el currículum educatiu, gràcies a la norma: el respecte a les opcions sexuals individuals i la corresponsabilitat en les conductes sexuals integraran els programes educatius.

La llei també declara com a violències reproductives la gestació subrogada i l’esterilització, l’anticoncepció, l’embaràs i l’avortament forçosos i prohibeix la publicitat d’agències mediadores de gestació subrogada.