Enquesta del CIS

El 21% de les dones admet haver patit una agressió sexual i gairebé el 80% coneix alguna víctima

  • Malgrat l’alt volum d’agressions, es continuen minimitzant els comentaris, tocaments o relacions sexuals no desitjades, segons el CIS

El 21% de les dones admet haver patit una agressió sexual i gairebé el 80% coneix alguna víctima
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El 21,7% de les dones admet haver sigut agredida sexualment i gairebé un 80% dels espanyols coneix alguna víctima de delictes sexuals, segons revela l’Enquesta sobre violència sexual contra les dones publicada aquest dimecres pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)

L’estudi demoscòpic ha sigut realitzat del 20 al 25 de gener i, per tant, quan ja se sabia que l’entrada en vigor de llei del ‘sí és sí’ ha provocat la rebaixa de penes de centenars de violadors, però el CIS no pregunta sobre la polèmica legislació o els seus «efectes indesitjats». Això sí, demostra que, malgrat que un dels objectius de la norma és que es denunciï qualsevol acte sexual no consentit, una part –afortunadament minoritària– de la societat encara resta importància al fet que es forcin certs actes sexuals.

Per exemple, un 48% de la població considera que és «inacceptable» que es facin comentaris o suggeriments de tipus sexual no desitjats però no creu que aquest comportament hagi d’estar sancionat per la llei. I un 20% i un 28%, respectivament, opina el mateix sobre obligar a mantenir a la parella relacions sexuals o besar una dona contra la seva voluntat. No hauria d’estar castigat penalment. Tampoc, per a un 60% tenir sexe amb una prostituta. I un de cada deu tampoc veu necessari penalitzar l’enviament de missatges amb contingut sexual no desitjat.

Internet o xarxes socials

Afortunadament, s’ha convertit en una opinió majoritària (96%) la necessitat de castigar que es comparteixin fotografies o vídeos de caràcter sexual sense el consentiment de les persones que apareixen, una cosa penalitzada per la ‘llei sí és sí’. Així mateix, més d’un 90% veu sancionable que es pressioni una persona perquè enviï fotos seves despullada o que es faci xantatge amb difondre imatges sexuals.

Unes pràctiques que un 73,7% de la població considera molt/bastant esteses a Espanya. Tot i que els homes (64,2%) en menor percentatge que les dones (82,7%). I on el tram d’edat de 18 a 24 anys és el que pensa que més esteses estan (81,9%).

Àmbit laboral

Notícies relacionades

Així mateix, un 98,8% qualifica com assetjament sexual realitzar pressions per obtenir favors sexuals a canvi de millores laborals o sota amenaça d’acomiadament. Un 97,5%, els tocaments, pessics i acorralaments. Un 94,5%, les abraçades i petons no desitjats. Un 80,3%, realitzar elogis ofensius. Un 75,9%, demanar reiteradament relacions sexuals, tot i que siguin sense pressions ni amenaces. I un 73,6%, fer acudits o bromes insultants sobre una treballadora.

L’enquesta també posa de manifest que gairebé un 60% de la població (un 59,6%) considera que les víctimes d’agressions sexuals denuncien en poques ocasions, per «por de l’agressor» (un 45%), un 15,7% «per vergonya» i, en tercer lloc, un 14,5% «per por que no la creguin».