Fotoperiodista
Mor el cofundador de Fotògrafs per la Pau Miquel Ruiz, als 69 anys
Va fotografiar conflictes com el dels Balcans, Libèria i Sri Lanka
El fotoperiodista Miquel Ruiz Avilés ha mort aquest diumenge als 69 anys. De formació autodidacta, va col·laborar amb nombrosos mitjans de comunicació, entre ells EL PERIÓDICO, així com El Punt, La Vanguardia, El Mundo, El País, Avui, Lecturas, Interviú, Cambio 16 i l’Agència Efe.
El 1993, juntament amb altres fotògrafs, va crear l’ONG Fotògrafs per la Pau, que presideix fins a l’any 2012, dedicada a la cooperació amb països en conflicte. S’han de destacar els reportatges fotogràfics fets a Croàcia i Bòsnia i Hercegovina, especialment Sarajevo, durant la guerra dels Balcans del 1992 al 1995, en què es documenten els efectes del conflicte armat: edificis en runa, camps de refugiats, presència de les forces de pacificació de l’ONU, cementiris, vida quotidiana a Sarajevo i altres poblacions, col·laboració amb el diari Oslobodejne per continuar publicant-lo durant el conflicte, reconstrucció de la ciutat després de la guerra.
Del 1995 al 2006 porta a terme diferents reportatges fotogràfics a la Bòsnia de la postguerra, com a forma de conscienciació i educació a favor de la pau. Entre l’any 2005 i el 2006 fa diferents reportatges després del tsunami al sud-est asiàtic per conscienciar i rehabilitar escoles a Kinnya i Trincomalee a Sri Lanka.
El maig del 2008 es desplaça a Libèria per treballar en un reportatge sobre la malària. Els mesos de juliol dels anys 2008 i 2009 presenta les dues parts del reportatge titulat «Srebrenica, el silenci de la memòria».
Nascut a Purullena (Granada), de molt petit es traslladaria amb la seva família a l’Empordà. Al llarg de la seva trajectòria, Ruiz va utilitzar la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat. També per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l’ictus que va tenir el 2010 i que va fer que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des d’aleshores va fer servir la imatge com a instrument de recuperació, i va treballar en processos més creatius i d’experimentació.
L’any 2010, Miquel Ruiz va donar més de 100.000 fotografies al Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (Inspai). Fruit d’aquesta donació, va néixer un dels volums dels «Quaderns de fotografia» que edita Inspai i que es va complementar amb una exposició itinerant. El 2012 es va estrenar «De Bòsnia a l’ictus», un documental de Vicens Tomàs i Pep Boix rodat a Girona, Sarajevo i Srebrenica entre l’octubre del 2011 i l’octubre del 2012, en el qual es recullen les vivències de Ruiz.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"