Revocació del dret a la interrupció de l’embaràs

Donar un fill en adopció o la distopia antiavortament als Estats Units

Set mesos després de l’anul·lació de ‘Roe contra Wade’, alguns experts prediuen un canvi en el panorama de l’adopció i un increment en el sistema d’acollida

Donar un fill en adopció o la distopia antiavortament als Estats Units

REUTERS/Jonathan Ernst

4
Es llegeix en minuts

Quan Stephanie Pearl va començar a treballar en l’àmbit de l’adopció als EUA fa 21 anys, no esperava topar amb la incertesa que afecta els orfenats i agències que faciliten aquest procés després de la derogació del dret a l’avortament als Estats Units. Pearl dirigeix un petit centre adoptiu anomenat ‘A new beginning adoption’ a Idaho, un dels estats on l’avortament ha quedat prohibit per la seva pròpia legislació després que el Tribunal Suprem dels EUA revoqués la sentència ’Roe contra Wade’, que havia permès legalitzar aquest dret en l’àmbit federal fa mig segle. En el dia d’avui, l’avortament està vetat en 13 estats del país, la majoria al sud, mentre que la lluita per accedir-hi continua tenint lloc en els tribunals estatals, on els defensors han interposat demandes per impedir l’aplicació de les lleis que restringeixen el procediment.

«Fa 21 anys que treballo en adopcions i mai abans m’havia trobat en aquesta situació», explica a Efe Stephanie Pearl, que creu que «les agències d’adopció s’hauran de preparar» per al que aquest retrocés en el dret a l’avortament pugui significar en el sistema. Set mesos després de l’anul·lació de ‘Roe contra Wade’, alguns experts prediuen un canvi en el panorama de l’adopció, tot i que encara s’ha de veure com passarà exactament.

Increment d’adopcions

Gretchen Sisson, sociòloga de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, suggereix a Efe que el sistema veurà un increment de 10.000 adopcions anuals a causa de les restriccions en l’avortament, a banda d’entre 90.000 i 100.000 casos més en els quals la mare biològica continuarà endavant amb la criança del nen.

Segons la investigació de Sisson, que es basa en dades de l’estudi Turnaway, el més profund fet fins ara, el 9% de les embarassades a qui se’ls denega l’accés a l’avortament acaben donant el fill en adopció. «La majoria de les persones forçades a continuar amb l’embaràs optaran per continuar amb la criança dels seus fills, però aquest 9% continua sent molt significatiu», apunta Sisson, que al seu torn posa en relleu que totes aquestes persones són portades a la maternitat en contra de la seva voluntat.

El centre d’adopció Gladney a Texas –un altre estat que prohibeix l’avortament sense excepcions per violació ni incest– ja ha experimentat un increment en les consultes d’adopció durant els últims mesos, un fet que la vicepresidenta, Jennifer Lanter, també relaciona amb un repunt previsible després d’un fort descens durant la pandèmia. Lanter preveu que el veto abortiu porti a un augment de les adopcions, tot i que espera que l’impacte sigui a curt termini i es vagi anivellant, ja que la taxa de natalitat continua baixant.

El cas d’un transgènere sense sostre

Texas ja tenia restriccions a l’avortament abans de la derogació de ‘Roe contra Wade’, un fet que ha definit la resta de la vida del Sam, que prefereix no revelar el seu nom real. El Sam és un home transgènere que va descobrir el seu embaràs exactament a les sis setmanes de gestació, moment a partir del qual l’estat de Texas havia establert –amb una llei que va entrar en vigor el setembre del 2021– prohibir l’avortament. «Ser pares no era una opció, no només no hi estàvem preparats, sinó que també lidiàvem amb estar sense sostre i la pobresa», explica el Sam, que assegura que hauria interromput l’embaràs «sense cap dubte» si hagués pogut, ja que desplaçar-se a un altre estat per fer-ho tampoc li resultava viable. «L’adopció va ser una elecció de supervivència», comenta el Sam, que, junt amb la seva parella, continua pagant el deute hospitalari que li va originar l’obligació de donar a llum.

La preocupació davant un possible punt d’inflexió en el camp de les adopcions s’estén fins als centres d’acollida. Rory Hall, directora executiva d’Adoption Advocates –una altra agència adoptiva a Texas–, pensa, en declaracions a Efe, que en el futur es donaran més nens en adopció temps després del naixement. «Veurem absolutament un increment en el sistema d’acollida, nens sent-hi derivats a causa de l’abús o l’abandonament», afirma Hall.

Violència i estupefaents

Notícies relacionades

També coincideix amb aquesta idea Pearl, que ho atribueix al fet que més menors creixeran en ambients hostils amb violència domèstica o abús d’estupefaents: «Les agències d’adopció s’hauran de preparar per ressituar nens de més edat, cosa que requerirà més educació i suport a les famílies.» La directora sospita que hi haurà més trucades d’última hora des dels hospitals de «persones que no saben què fer», com els va passar amb una dona que va donar a llum al novembre.

Un any després de l’embaràs, el Sam sent que està «vivint en una distopia de ciència-ficció que cada dia va a pitjor», amb «por de morir per una condició molt tractable que no es permet que els metges tractin», mentre que continua agafant força l’amenaça dels legisladors republicans de prohibir l’avortament a tot el país.