Els comptes de la Generalitat

Pressupostos de Catalunya 2023: violències masclistes i polítiques de cures protagonitzen les partides d’igualtat

  • El pressupost del Departament d’Igualtat i Feminismes augmenta fins a 116 milions, un 27% més que l’any passat

Pressupostos de Catalunya 2023: violències masclistes i polítiques de cures protagonitzen les partides d’igualtat

LAURA GUERRERO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En polítiques d’igualtat, els nous pressupostos fan especial recalcament en la lluita contra les violències masclistes i les iniciatives vinculades a cures i usos del temps, dos punts nuclears de l’agenda feminista. En aquest sentit, el pressupost del Departament d’Igualtat i Feminismes augmenta la seva dotació un 27% respecte a l’any passat fins a arribar als 116,5 milions d’euros.

Quant a prevenció i erradicació de les violències masclistes –només dues dades: el 2022, set dones van ser assassinades per la seva parella o exparelles i l’Hospital Clínic, centre de referència en l’atenció d’agressions sexuals, va assistir l’any passat a un 50% més de dones–, la partida principal recollida en el pacte assolit entre ERC i En Comú Podem inclou 20 milions destinats a millorar els serveis que conformen la xarxa de violència masclista amb l’objectiu de garantir millors condicions laborals i més especialització i equitat territorial.

Segons aquest acord, també s’incrementarà en 6 milions el pressupost destinat a l’erradicació de violències, el qual inclou 1,7 milions per a la posada en marxa de nous serveis especialitzats, com el telèfon 900, la intervenció en crisis i agressions sexuals o recursos residencials per a situacions de salut mental i drogodependències. Aquesta suma recull un augment de 3 milions per a l’atenció de situacions d’urgències d’ajuntaments i consells comarcals. Una altra injecció de 4,2 milions es destinarà a finançar els SIAD, servei d’informació i acompanyament a les dones i que posa el focus especialment en les violències masclistes.

Temps i cures

Notícies relacionades

L’altra gran aposta són els 26 milions que muscularan les iniciatives vinculades a cures i usos del temps. Aquest apartat inclou el finançament del projecte Temps de Cures, que impulsa la corresponsabilitat pública, els serveis d’atenció a menors amb discapacitat o l’acreditació de competències de persones que es dediquen a les cures.

L’acord també inclou destinar 4,4 milions a polítiques LGTBI i incrementar el pressupost destinat a polítiques de migració, refugi i antiracisme fins a arribar als 16 milions.