Incidències a farmàcies

Antibiòtics, cardiovasculars, antidiabètics... els problemes de subministrament de fàrmacs van augmentar un 150% el 2022

Segons dades del Consell General de Farmacèutics relatives a l’any passat, cada setmana es van identificar, de mitjana, més de 70 fàrmacs amb faltes de subministrament significatives

Antibiòtics, cardiovasculars, antidiabètics... els problemes de subministrament de fàrmacs van augmentar un 150% el 2022
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El Consell General de Farmacèutics ha presentat aquest dimarts les dades d’incidències en el subministrament de medicaments del 2022. Xifres que es van disparar l’últim any: l’organització admet que els problemes van augmentar de «manera notable» l’últim any, en què les incidències van punjar en un 150% respecte al 2021 i van afectar un total de 403 presentacions de medicaments. Cada setmana, es van identificar, de mitjana, més de 70 fàrmacs amb faltes de subministrament significatives. Tots els grups terapèutics es van veure afectats, però destaquen els destinats al sistema nerviós, amb un 20%, i els cardiovasculars, amb un 19%. A més, hi ha dos grans grups que van experimentar un «increment significatiu» en les faltes de subministrament durant el 2022: els antibiòtics pediàtrics i els antidiabètics

«Cada falta ens preocupa, perquè darrere de cada medicament hi ha un pacient», ha dit el president del Consell, Jesús Aguilar, que ha destacat que les causes que hi ha al darrere d’aquests problemes són «múltiples i complexes». Ha assenyalat la falta de matèries primeres –que afecta fins i tot els materials d’embalatge–, les estratègies de preus, els problemes de producció, la globalització, l’escassetat de principis actius... Un tema, ha puntualitzat, diferent del desproveïment que es produeix quan «aquest medicament no està disponible per a ningú; en canvi, la falta de subministrament és que avui el tinc, i demà, no». Ha incidit en la importància de diferenciar les dues situacions.

El president col·legial, Jesús Aguilar, admet que el problema «va a pitjor» i afecta Espanya i la resta d’«Europa i el món»

El problema, ha admès el president col·legial, «va a pitjor» i afecta Espanya i la resta d’«Europa i el món». El president del Consell, això, sí, ho ha matisat: «tot i que s’ha produït un increment important, no arribem a les xifres del 2019», l’any en què es van viure més problemes d’aquest tipus. A més, a Espanya, ha afegit Aguilar, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recull els problemes de subministrament informats pels laboratoris o les comunitats autònomes, però aquesta informació no sempre coincideix amb la realitat a peu de les oficines de farmàcia».

Per això, ha assenyalat, fa una dècada, els farmacèutics van crear CISMED, que permet detectar en temps real les situacions de subministrament a través de les més de 10.000 apotecaries connectades a tot territori nacional. Cada farmacèutic comunitari, ha afegit, passa set hores setmanals lidiant amb aquests problemes. A més, ha admès que en alguns casos els farmacèutics tenen autorització per elaborar fórmules magistrals en cas de falta d’un medicament, però tampoc tenen fàcil l’accés al principi actiu que també escasseja als magatzems habituals. «Nosaltres no podem fer una producció industrial», ha matisat.

Sistema nerviós i cardiovascular

Antonio Blanes, director dels Serveis Farmacèutics del Consell General, ha sigut l’encarregat de repassar les dades d’incidències registrades a CISMED. Entre d’altres, s’ha destacat que fins a 403 presentacions de medicaments van ser classificades amb incidències de subministrament, cosa que representa un increment del 150%. Tots els grups terapèutics es van veure afectats, però destaquen els destinats al sistema nerviós, amb un 20%, i els cardiovasculars, amb un 19% dels medicaments afectats.

La durada mitjana dels problemes de subministrament és d’entre quatre i cinc setmanes.

A més, Blanes ha destacat dos grans grups de medicaments que van experimentar un increment significatiu en les faltes de subministrament durant el 2022: els antibiòtics pediàtrics i els antidiabètics. En aquest últim cas, ha al·ludit al problema que s’està donant perquè cada vegada més persones recorren a aquests fàrmacs per a la diabetis a fi d’induir la pèrdua de pes. Des del Consell, han ressenyat que, en 9 de cada 10 casos, aquest fàrmac es pot substituir per un altre de semblant. El 10% de medicaments, de tipus ambulatori, no es pot substituir. Hi ha més dades encara, com ara que més de la meitat de les incidències o alertes detectades a CISMED no són problemes de subministrament comunicats per l’AEMPS. I la durada mitjana d’aquest tipus de problemes és d’entre quatre i cinc setmanes. Però els farmacèutics han admès que, en una situació de crisi, es poden obrir «procediments extraordinaris davant situacions extraordinàries» perquè cap pacient crònic hagi de prescindir de la seva medicació. «Podríem solucionar encara més situacions si s’ampliessin les actuacions extraordinàries del farmacèutic comunitari per evitar la interrupció d’un tractament en situacions excepcionals, com les ocasionades per problemes de subministrament, i com es va habilitar excepcionalment amb les amoxicil·lines pediàtriques», han dit.

Notícies relacionades

Durant la presentació s’ha anunciat també el llançament d’una nova campanya per promoure l’ús de Farmahelp, una eina de l’Organització Farmacèutica Col·legial que connecta les farmàcies per ajudar el pacient a localitzar un medicament en una altra farmàcia pròxima quan no es disposa d’aquest, en cas d’urgència, per facilitar així als pacients la continuïtat dels seus tractaments.

El vicepresident del Consell General, Juan Pedro Rísquez, ha sigut l’encarregat de presentar les dades d’aquest «servei col·legial gratuït, fàcil, no invasiu i que respecta la privacitat de farmacèutics i pacients». En l’actualitat Farmahelp té ja 5.700 farmàcies adherides que estan localitzant més de 3.000 medicaments cada mes perquè els pacients no hagin d’anar recorrent totes les apotecaries a la recerca del medicament que els falta, la gran preocupació dels farmacèutics.

Temes:

Medicaments