Alarma a Lleida

Els Mossos alerten les víctimes d’un agressor sexual de la seva excarceració

  • Considerat un depredador sexual, l’home, de 37 anys i veí de Lleida, acumula 17 casos d’abusos

Els Mossos alerten les víctimes d’un agressor sexual de la seva excarceració

MARTA RAÏCH

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Justícia va avisar els Mossos que Daniel Padial González, condemnat per dos intents d’agressió sexual a dues noies menors, abandonaria la presó dilluns perquè alertessin les víctimes, segons fonts de la Generalitat. El grup d’atenció a la víctima és el que ha de fer aquesta tasca.

Les fonts penitenciàries consultades pel PERÓDICO asseguren que el «risc de reincidència és alt» i, per tant, no ha completat el seu període de rehabilitació. L’home estava ingressat a la presó de Ponent (Lleida) i va ser excarcerat després que l’Audiència de Lleida li rebaixés la pena, de 15 anys de presó a nou anys i mig, en aplicació de la llei de ‘només sí és sí’.

Daniel Padial, que té un llarg historial d’empresonaments, va seguir al centre penitenciari tots els programes formatius i de tractament i la seva evolució ha sigut «positiva», però els funcionaris penitenciaris consideren que encara té un alt risc de reincidència. Per això s’ha activat el protocol habitual per a l’excarceració de presos considerats d’alt risc i que està en marxa des del 2009.

En aplicació d’aquest protocol, Serveis Penitenciaris de la Generalitat es va posar en contacte amb el Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos un dia abans de la sortida de la presó de Padial per alertar-los d’aquesta situació, segons fonts de l’Administració catalana. A més, va traslladar tota la informació disponible a la Fiscalia de Lleida, que podrà instar altres mesures.

Mesures no invasives

Aquestes mesures no poden ser invasives, ja que l’agressor sexual ha complert la pena i, per tant, pot moure’s amb llibertat. Tanmateix, sí que pot fer-se’n un seguiment, com comprovar on viu i on treballa. Això sí, no pot veure limitats els seus moviments si no delinqueix de nou, ja que podria denunciar-ho.

Notícies relacionades

L’excarceració ha causat una gran alarma entre els veïns de Lleida, on aquest home, de 37 anys, té fixat el seu domicili. I és que està considerat un depredador sexual. Va ser detingut el 2008, just quan havia acabat de sortir de la presó per diversos delictes sexuals que va cometre quan era menor d’edat. L’any 1999, quan encara no tenia 18 anys, va atacar sexualment sis noies i va ingressar en un centre de menors. Es va escapar l’any 2000 i en pocs dies va agredir dues noies més, sempre menors d’edat. En total, pesen sobre ell unes 17 agressions sexuals. Però ara, ha tornat a sortir de la presó sense estar rehabilitat.

L’únic que té prohibit per sentència és acostar-se a les seves víctimes durant 10 anys. Si incomplís aquesta ordre, sí que se’l podria detenir de manera immediata i, fins i tot, acordar de nou la seva presó pel que suposa de trencament de la condemna. En aquest cas, els jutges no van imposar la llibertat vigilada perquè aquesta mesura no havia entrat en vigor quan se’l va condemnar, el 2010.