Preestrena

Marc Marginedas «He madurat com a periodista»

Autoritats, periodistes i amics van assistir a la preestrena a Madrid del documental que relata l’infern viscut pel corresponsal Marc Marginedas durant els 178 dies que va estar segrestat a Síria

Marc Marginedas «He madurat com a periodista»
3
Es llegeix en minuts

El Circulo de Bellas Artes va acollir la presentació del documental ‘Regreso a Raqqa’. Més de cent persones es van donar cita per conèixer de primera mà com va ser el segrest i la posterior investigació de Marc Marginedas, corresponsal d’EL PERIÓDICO especialitzat en zones de conflicte. A Síria, Marginedas va ser capturat junt amb altres periodistes i cooperants per Estat Islàmic el 2013. 

La cinta dirigida per Albert Solé i Raúl Cuevas pretén conèixer com ha evolucionat la situació del país, que està en un estat de guerra civil des de les protestes del 2011 en el context de la Primavera Àrab. «Marginedas és el periodisme en estat pur», va afirmar Gemma Robles, directora d’El Periódico de España. «És la persona que em va fer passar sens dubte el dia més terrible de la meva carrera professional quan em van comunicar que havia sigut segrestat, i també va protagonitzar un dels dies més feliços quan em van dir que havia sigut alliberat», va afegir en la presentació.

«Parlar del Marc és parlar d’un periodista que admirem, però és un ésser humà fins i tot millor. Ell és el nostre punt de partida per donar espai a la resta de veus», va valorar Rosaura Romero, productora executiva d’En Cero Coma. Quant al documental, Romero va destacar la seva «factura cinematogràfica extraordinària» i que és un «exercici de periodisme ben aconseguit».

Fa deu anys

Marc Marginedas va ser capturat el 4 de setembre de 2013 per l’autoproclamat Estat Islàmic al nord-oest de Síria. «Des del moment que va ser alliberat, vam començar a concebre la idea de fer aquest treball», va indicar Albert Solé. «Com a documentalista, el que més m’agrada és conèixer altres realitats i acompanyar el Marc, i viatjar amb ell a Síria ha sigut un plaer», va apuntar Raúl Cuevas.

Marginedas va estar en captiveri amb dinou persones més durant sis mesos, després de contínues tortures. «En una situació així en què vius amb aquestes persones, surt el millor i el pitjor de la condició humana. El destí ens ha unit per sempre i som una petita família», va assegurar el periodista. 

A l’acte hi van assistir personalitats com Miquel Iceta, ministre de Cultura, i Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del Govern espanyol, a qui Marginedas va voler agrair en públic la tasca de l’Executiu en l’alliberament dels presoners espanyols: «Va ser la primera persona que vaig abraçar a l’aeroport i vull rendir un gran homenatge per a tota la gent que ha treballat per aconseguir-ho».

Respostes

El documental ha sigut una manera de comprendre millor la complexitat de la guerra de Síria. «Passar per una experiència tan dura m’ha canviat. He madurat com a periodista», va assenyalar Marginedas. «Aquesta experiència m’ha empès a entendre per què una insurgència que demanava la democràcia es va transformar en aquesta monstruositat», va afegir.

«Síria és un tauler d’escacs on cada país juga la seva pròpia partida geopolítica», va afirmar Solé. Aquesta complexitat en les relacions internacionals entre els diferents estats va portar Marginedas a viatjar fins a Moscou: «Vaig anar a Rússia a buscar respostes. Si parles amb els sirians corrents, tenen molt clar que hi va haver un paper per part del Kremlin».

Notícies relacionades

Rússia ha sigut aliada del règim de Damasc des del començament de la guerra a causa dels importants interessos que té a la regió. «Aquí hi havia una situació de buit de poder, així que el règim sirià va començar a alliberar ostatges gihadistes per minar els esforços dels rebels democràtics», va sentenciar Marginedas. 

El corresponsal considera que en el segrest podria haver-hi influït Moscou: «A Txetxènia hi va haver una onada de segrestos de cooperants i periodistes perquè eren testimonis molestos. A Síria n’hi va haver una altra perquè érem testimonis molestos de Moscou i de Damasc». El periodista va tancar la trobada recitant una frase sobre Estat Islàmic: «No sabem d’on van venir ni sabem on se’n van anar».