Educació a Catalunya

CCOO i UGT s’afegeixen a la convocatòria de vaga educativa del 25 i el 26

  • Finalment el conjunt de sindicats de docents fa una crida per parar les classes aquest dimecres i aquest dijous «en defensa dels serveis públics i dels seus treballadors»

A1-148403239.jpg

A1-148403239.jpg / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan només queda un dia per a la primera convocatòria de moment no s’ha arribat a cap acord per desconvocar la vaga de docents i, a més, ha tornat la unitat sindical que va marcar el cicle de protestes el curs passat. A última hora d’aquest dilluns, tant CCOO –després d’una consulta tant entre els seus afiliats com entre el conjunt del professorat– com UGT es van sumar a la convocatòria d’aturada per a aquest dimecres i aquest dijous, que ja havia sigut convocada primer per USTEC –el sindicat majoritari a l’escola pública– i després per la CGT i el sindicat de professors de secundària Aspepc·sps (aquests, això, sí, sol per al 25), així com pel Sindicat d’Estudiants, i coincidia amb la convocatòria dels sanitaris.

Des de CCOO assenyalen que el departament «s’hauria d’adonar que hi ha un malestar docent per temes centrals, com les retallades, les ràtios, el desplegament de l’educació inclusiva, la burocratització dels centres o la falta de temps per a coordinacions».

Malestar generalitzat

Malestar generalitzatSigui quin sigui el seguiment de la convocatòria de vaga –si finalment es fa i no hi ha un acord d’ultimísima hora– el que és evident, pel resultat de les consultes internes i externes de la majoria de sindicats, és que el malestar entre el cos de professorat no ha disminuït entre el col·lectiu, malgrat la contractació de més de 3.500 docents aquest mes de gener per fer efectiva la disminució d’una hora lectiva dels professors (fruit del gran acord de l’1 de setembre per començar el curs amb pau social).

Els sindicats ja van indicar després del famós acord que la treva estava lligada a una «veritable voluntat negociadora» que, a ulls dels representants dels professors, no s’ha produït.

Notícies relacionades

Malgrat que el departament ha fet gestos que han sigut valorats pels sindicats, com l’acceptació de l’equiparació salarial de l’FP, demanda històrica, hi ha altres elements en els quals no s’ha mogut, com el calendari escolar. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray insisteix que l’avanç escolar ha vingut per quedar-se, mesura que els docents no entenen, ja que insisteixen que necessiten temps per preparar el curs. Pels professors, el relat de la conselleria, que insinua que el problema és que els professors no volen perdre dies de vacances, no se sosté, ja que ells ja comencen a treballar el dia 1 de setembre. «La qüestió és poder rebre els alumnes en condicions», reiteren.

A propòsit del calendari

«El conseller sempre ha dit que el calendari el deixava fora de les negociacions fins que tinguessin els resultats d’un informe extern d’avaluació de l’avanç escolar d’aquest curs, un informe que de moment ningú ha vist, però les seves declaracions públiques són clares: no pensa replantejar-se’l», assenyala Xavier Massó, del sindicat de professors de secundària Aspepc·sps; en la convocatòria de vaga per a demà –malgrat que han anat convocant a tots, han fet convocatòries per separat– remarquen la retirada del nou currículum i la necessitat de posar el focus en el problema que suposa per a tota la comunitat educativa la falta de disciplina als centres i la falta d’eines per revertir-la.