Projecte cinegètic

Catalunya compra trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglars

  • La prova pilot realitzada a l’Empordà ha permès capturar 42 exemplars en quatre dies

  • Acció Climàtica les considera efectives i espera poder utilitzar-les en menys d’un mes

Catalunya compra trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglars

ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

La Generalitat ha comprat sis trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglars i reduir els danys al territori. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha remarcat que la prova pilot realitzada amb aquestes xarxes anomenades ‘Pig Brig Trap’ ha demostrat que és una «bona eina» a sumar al conjunt de mesures del pla de xoc i ara estan treballant en el protocol d’utilització i la formació d’un equip de camp: «Ens agradaria que en menys d’un mes poguéssim començar a utilitzar-les». Aquestes trampes consisteixen a col·locar xarxes que permeten capturar diferents animals de cop. Acció Climàtica preveu declarar l’emergència cinegètica a principis de febrer.

Segons ha explicat Sanitjas en una entrevista a Catalunya Ràdio, la prova pilot amb aquesta trampa pionera es va realitzar als aiguamolls de l’Empordà i va permetre capturar 42 senglars en quatre dies. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi va exposar que això demostra que és una «molt bona eina». Anna Sanitjas ha anunciat que la Generalitat ha adquirit sis d’aquestes trampes perquè «s’ha demostrat la seva efectivitat».

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara a identificar les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè «no és un tipus de xarxa que es pugui utilitzar en qualsevol lloc i de qualsevol manera»: «Exigeix un protocol d’implantació i, també, de gestió de les captures». El Govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Sanitjas ha remarcat que la idea és que es puguin començar a utilitzar «ben aviat»: «Ens agradaria que en menys d’un mes». Les ‘Pig Brig Trap’ s’afegiran a la bateria d’accions i mesures que el Departament està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d’espècies com el senglar, que causen danys al territori, sobretot en els cultius.

Emergència cinegètica al febrer

La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d’emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer.

Notícies relacionades

Entre les opcions que tenen sobre la taula és que, per exemple, els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. «És una possibilitat, però l’aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del Departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s’estableixin», va remarcar la directora.

Les trampes permeten capturar diversos senglars de cop, quan entren en un cercle de xarxes d’on ja no poden sortir. «Una de les coses que estem estudiant són quines característiques ha de complir el territori, perquè són trampes que han d’ancorar-se», ha precisat Sanitjas que també diu que han d’ubicar-se en llocs de pas de grups d’animals i establir mesures per reduir el risc de robatoris.