Violència sexual

El TSJC rebaixa a la meitat una condemna per violació per la llei del ‘només sí és sí’

  • El tribunal absol el condemnat de l’intent d’agressió sexual i només el condemna pel delicte consumat

  • Els jutges han rebaixat de 9,5 a 4,5 anys la condemna inicial

Fachada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Fachada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. / Enric Fontcuberta / Efe

2
Es llegeix en minuts

La secció d’apel·lació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat de nou anys i mig a quatre i mig la pena a un jove condemnat per violar una amiga que es va quedar a dormir a casa seva a Sant Feliu de Guíxols, el 2019, a l’aplicar la llei del ‘només sí és sí’.

El TSJC ha estimat parcialment el recurs de la defensa presentat a mitjans d’octubre contra la sentència del 21 de maig de l’Audiència Provincial de Girona i aplica aquesta reducció partint de la llei ‘només sí és sí’.

El 17 de maig, la pena que es va establir per a l’agressor, que en el moment dels fets tenia 19 anys, va ser de nou anys i mig de presó, sis i mig per un delicte de violació i tres per l’intent.

La defensa va recórrer la sentència i ara el TSJC l’absol de l’intent d’agressió sexual i només el condemna pel delicte consumat.

Cinc anys de llibertat vigilada

A més, rebaixa la pena per aquesta violació en aplicació de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, la del ‘només sí és sí’, perquè resulta «més beneficiosa» per a l’acusat al situar la forquilla entre 4 i 12 anys.

El TSJC argumenta que l’Audiència de Girona, quan la condemna mínima era de sis anys, en va imposar sis i mig, per això la modifica a la mínima actual més sis mesos.

A més, es prohibeix al violador que s’acosti durant quatre anys a la víctima i se’l castiga també amb cinc anys de llibertat vigilada.

La sentència de l’Audiència de Girona recollia que el processat, veí de Sant Feliu de Guíxols, i l’agredida, una estiuejant de Barcelona de divuit anys, tenien una relació d’amistat i d’estreta confiança des de feia anys en el moment dels fets.

Agressió consumada

La matinada del 20 d’abril del 2019, tots dos van anar a una discoteca de Platja d’Aro i després es van desplaçar a casa de l’ara condemnat per dormir, com havien fet en altres ocasions.

Ja al pis, la jove se’n va anar a l’habitació de convidats i el processat a la seva, però ell va anar després a l’habitació on es trobava la víctima i li va realitzar tocaments mentre ella li manifestava «repetidament» que la deixés i que no volia tenir relacions sexuals.

L’home va obviar el missatge, va immobilitzar la dona, la va intentar violar, sense èxit, i es va adormir amb ella fins que, al matí, va consumar l’agressió.

Declaració de l’amic

Notícies relacionades

Per condemnar-lo, l’Audiència va tenir en compte la declaració de l’amic a qui va trucar la jove perquè la passés a buscar després dels fets i també una conversa de missatgeria mòbil entre aquest i el processat en la qual aquest últim reconeixia el que havia fet i es disculpava.

A falta d’una explicació congruent al respecte, l’Audiència va concloure que corroborava «de forma diàfana el relat de la víctima» i va descartar la versió de l’agressor que la relació havia sigut consentida.