Temporal a Catalunya

El vendaval deixa ratxes de 159 km/h al Montseny i de 94 km/h a Barcelona

A Font-rubí s’han registrat vents de 110,9 km/h i a Terrassa, de 100,1 km/h 

Una onada de fred àrtic farà baixar les temperatures entre cinc i vuit graus aquest dimecres

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temporal de vent que està fuetejant aquest dimarts bona part de Catalunya ha deixat una ràfega màxima de vent de 159,1 quilòmetres per hora al puig Sesolles, a 1.668 metres d’altura al Montseny, mentre que al port de Barcelona s’ha mesurat una ratxa de 94 quilòmetres per hora. El vent, que tendirà a amainar aquesta nit, donarà pas aquest dimecres a l’entrada d’una onada de fred àrtic que farà baixar els termòmetres entre cinc i vuit graus.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, fins a les 22 hores d’aquest dimarts la ratxa màxima de vent mesurada a les diferents estacions meteorològiques han sigut la del puig Sesolles, amb 159,1 quilòmetres per hora, considerat ja huracanat segons l’escala anenomètrica de Beaufort, que classifica la intensitat del vent. També s’han mesurat ratxes de vent superiors als 100 quilòmetres per hora a Font-rubí (110,9) i Terrassa (100,1).

Més de 450 incidències

El vendaval ha obligat els Bombers de la Generalitat a intervenir en més de 500 incidències, mentre que el telèfon d’emergències ha sumat 858 trucades. D’acord amb el balanç ofert per Protecció Civil i Bombers de la Generalitat fins a les 22 hores d’aquesta nit, malgrat el gran nombre d’incidents, la majoria provocats per la caiguda de branques d’arbres o objectes de mobiliari urbà.

A més, una columna publicitària de 20 metres ha caigut a causa del vent al centre comercial Màgic de Badalona, els bombers han intervingut en una façana del centre comercial Gran Via i han desallotjat parcialment les piscines Picornell per la caiguda d’un focus al recinte.

En total, els Bombers de la Generalitat han rebut 514 avisos d’incidències des de les deu del matí fins a les deu d’aquesta nit, la majoria al nord de l’àrea metropolitana –226– o al sud –186–, mentre que la regió central ha registrat 52 incidències, 17 a Tarragona, 23 a Girona, 6 a Lleida i 4 a les Terres de l’Ebre.

Respecte a les trucades d’emergències –tant per vent com per fort onatge–, se n’han rebut 1.035 de vinculades a 782 incidents, la majoria ocorreguts a Barcelona, Terrassa (Barcelona) o el Vallès Occidental (Barcelona) fins a les 23 hores.

Davant aquestes condicions meteorològiques adverses, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del pla d’emergències Ventcat. No obstant, es preveu que el fort vendaval comenci a amainar aquesta nit. 

Notícies relacionades

També està activat el pla d’emergències Procicat per onatge, i la previsió és que segueixi durant aquest dimarts amb onades que poden superar els quatre metres d’altura. Fins ara no hi ha hagut «incidències significatives» relacionades amb l’onatge, però Protecció Civil ha remarcat la necessitat de no acostar-se a espigons, passejos marítims exposats al mar o camins que passin a prop del lloc on trenquen les onades.

Al Pirineu, on està nevant, el vent ha causat torbs, sobretot a les zones més altes i les cimeres. També ha nevat al sud de Catalunya, concretament a Prades i Vilanova de Prades (Baix Camp, Tarragona).