Vivenda

Una jutge anul·la per abusives nou clàusules del contracte a una inquilina de Granollers (Barcelona)

  • El Sindicat de Llogateres creu que «obre les portes a canviar el futur de milers de persones afectades»

Una jutge anul·la per abusives nou clàusules del contracte a una inquilina de Granollers (Barcelona)

Miquel Vera ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat de Primera Instància 31 de Barcelona ha anul·lat per abusives nou clàusules i les addendes del contracte de lloguer a una inquilina de Granollers (Barcelona) que va demandar el fons immobiliari Azora, propietari de la vivenda. La sentència, consultada per Europa Press, es pot recórrer davant l’Audiència de Barcelona, estima la demanda de la dona i condemna el fons a pagar les costes del procediment.

En concret, ha declarat abusiva la clàusula que permetia retenir la fiança, la que imposava una penalització per demora en el desallotjament (el triple de la renda diària per cada dia de retard), i la que renunciava a drets en cas que s’interrompés un subministrament per causes alienes al llogater.

També ha anul·lat la clàusula que fixava el dret del propietari a fer visites periòdiques per comprovar l’estat de la vivenda, la que estipulava la resolució per incompliments no essencials, la que imposava despeses per incompliment i la que afirmava que totes les clàusules del contracte s’havien negociat individualment.

Sentència pionera

El Col·lectiu Ronda, que representa la demandant, ha valorat en un comunicat després de conèixer-se la sentència que «per primera vegada, un jutjat de l’Estat espanyol ha condemnat la inclusió de clàusules abusives i que generen desequilibris entre llogaters i arrendataris als contractes de lloguer».

Notícies relacionades

El despatx d’advocats ha qualificat la sentència de «pionera i de gran transcendència» i ha recordat que el fons volia aplicar una actualització de la renda del 30%, cosa que hagués suposat passar dels 690 euros mensuals de lloguer que va firmar el 2020 a uns 1.100 euros.

Per al Sindicat de Llogateres, que va interposar la demanda en representació de la inquilina afectada, aquesta sentència «obre les portes a canviar el futur de milers de persones afectades per aquestes clàusules als seus contractes de lloguer», ha afirmat en un comunicat.