Educació

Catalunya posa un equip de salut emocional a disposició de les escoles

  • El conseller anuncia que a partir d’aquesta setmana 20 psicòlegs i psicopedagogs donaran suport als docents per gestionar les situacions de risc

A1-157460017.jpg

A1-157460017.jpg / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray ha anunciat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que «per millorar la salut emocional de l’alumnat i del professorat després de la pandèmia», un nou equip extern format per uns 20 psicòlegs i psicopedagogs atendrà consultes sobre benestar emocional i, si és necessari, es desplaçarà als centres educatius per oferir acompanyament i assessorament, i donar un cop de mà en la detecció i la resposta davant les creixents situacions de risc.

En la mateixa entrevista, Gonzàlez-Cambray ha reiterat que l’avanç del calendari escolar es mantindrà per al curs vinent perquè «és una bona mesura per a l’alumnat», i ha tornat a assenyalar que estan fent una «avaluació externa» per concertar com portar-lo a terme. Els resultats «seran públics en dues o tres setmanes». Les opcions que planteja l’avaluació externa passen perquè escoles i instituts iniciïn les classes el mateix dia, a diferència del que va passar en aquest inici de curs, i perquè «les tardes de setembre tinguin més caràcter pedagògic», ha avançat el conseller.

El responsable de l’educació a Catalunya ha admès en la mateixa entrevista que els resultats de les competències bàsiques «són dolents» i els ha atribuït, en part, als efectes «inevitables de la pandèmia».

Els resultats baixos en les proves de competències bàsiques s’han concentrat en «matemàtiques, anglès i català, sobretot entre l’alumnat vulnerable i al marge de la titularitat dels centres», ha dit Cambray.

«S’han acabat les excuses»

Per millorar-los, el conseller ha insistit que «ara s’han acabat les excuses» i ha recordat que Educació ha posat en marxa «mesures de compensació», com més formació per a professors en matemàtiques i anglès i proves orals de català per a l’alumnat «que mai abans s’havien fet».

El conseller també ha fet èmfasi en la necessitat d’introduir, de manera transversal, més educació sexual i afectiva en escoles i instituts, «des d’Infantil 3, adaptant els continguts a la sensibilitat de cada edat».

L’accés a la pornografia «cada vegada es produeix en edats més primerenques» i «hem de revertir les percepcions que reben els alumnes», ha afegit Cambray, que ha advocat per «la necessitat de tenir una societat amb més valors»

¿Hi haurà vaga la setmana que ve?

«Cada dia estem parlant amb els sindicats, els fem propostes contínuament per donar resposta a totes les reivindicacions», així que «davant aquest bon clima de negociació, ara les mobilitzacions no toquen», ha dit aquest dilluns a Catalunya Ràdio. Segons el titular d’Educació, queden per atendre «un parell de reivindicacions sindicals», que es planificaran per a finals del 2023 i el 2024, així que, segons el seu parer, «el que toca ara és deixar treballar l’escola amb tranquil·litat i confiança».

Notícies relacionades

El conseller ha repetit que els ciutadans «no entendran noves mobilitzacions en el sistema educatiu», perquè «venim d’un acord històric per incorporar 3.566 nous professors des del gener».

Els sindicats, per la seva banda, continuen convocant mobilitzacions per als pròxims dies 25 i 26 de febrer, coincidint amb la vaga de metges.