VIOLÈNCIA MASCLISTA

La fiscalia intensificarà les seves actuacions davant l’«escassa protecció penal» a dones maltractades

Al tercer trimestre, només es van imposar mesures de protecció en el 13,9% dels fets denunciats

La fiscalia intensificarà les seves actuacions davant l’«escassa protecció penal» a dones maltractades
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La fiscalia intensificarà les actuacions per protegir les víctimes de violència de gènere, davant la constatació que es dispensa una «escassa protecció penal» a les dones durant la tramitació dels procediments judicials.

La fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, Teresa Peramato, ha enviat un escrit als seus col·legues fiscals per coordinar una millor actuació de protecció d’aquestes víctimes.

Al document precisa que en el 50% dels feminicidis del mes desembre hi ha denúncies prèvies contra els presumptes agressors i només en dos casos es van acordar mesures de protecció, que van quedar sense efecte al cap de pocs mesos. De tots els assassinats masclistes del 2022, constaven denúncies per maltractament en el 43% dels casos i només es van acordar mesures en sis.

Segons dades del Consell General del Poder Judicial relatives al tercer trimestre de l’any –les últimes publicades–, només es van sol·licitar ordres de protecció per a les víctimes en un 20% dels casos i es van acordar finalment en el 13,9% dels supòsits.

«Són dades que, a simple vista, alerten de l’escassa protecció penal que es dispensa durant la tramitació dels procediments per violència de gènere», remarca Peramato a l’escrit.

La fiscal de sala incideix que les ordres de protecció poden ser sol·licitades pels i les fiscals sense necessitat que la víctima les demani: «Hem de ser proactius a l’efecte de procurar la màxima protecció de les dones i dels seus fills i filles, tots víctimes d’aquesta violència, extremant la diligència a l’hora de valorar totes les circumstàncies personals i de fet i sol·licitant la pràctica de les diligències que es demanin no només per a l’acreditació dels fets delictius, sinó també per a la determinació del risc a què estan sotmeses, entre aquestes, la valoració forense del risc».

A l’escrit destinat als i les fiscals delegats de violència de gènere de tot Espanya, Peramato incideix que els membres del ministeri públic que participin en aquest tipus de procediments han d’intensificar la seva «actuació proactiva» de cara a protegir les víctimes, «sol·licitant quan procedeixi, i tot i que a elles no els interessin, les mesures cautelars necessàries per enervar, en la mesura possible, el possible risc de reiteració de conductes violentes i de feminicidi».

La fiscal fa especial recalcament en la necessitat de dotar les unitats forenses de valoració integral del risc, ja que l’actuació policial de VioGén no és suficient, només un primer pas, i s’ha d’aprofundir a l’hora d’estimar tots els factors de risc que afronten les víctimes i els seus fills i filles.

Notícies relacionades

«Hauran de sol·licitar les diligències que es requereixin a l’efecte de la determinació d’aquest risc amb més exactitud, en concret, la valoració forense del risc», destaca.

Així mateix, Peramato insta els fiscals a sol·licitar la implantació del dispositiu de control telemàtic dels agressors (polseres Cometa) per garantir que es compleix l’ordre d’allunyament en els casos en els quals la valoració del risc policial doni com a resultats nivells extrems, alts o mitjans d’especial rellevància, excepte en aquelles situacions en què sigui procedent acordar la presó provisional.