Educació

Els estudiants se sumen a la vaga de metges i mestres dels dies 25 i 26 de gener

  •  «La situació a l’educació pública catalana és insuportable», assenyala el sindicat en un comunicat, que cita aules massificades sense calefacció i falta de professors

BARCELONA 09/05/2019. Huelga de estudiantes. Manifestación en plaza de la Universitat, FOTO de Àngel García

BARCELONA 09/05/2019. Huelga de estudiantes. Manifestación en plaza de la Universitat, FOTO de Àngel García / ÀNGEL GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Sindicat d’Estudiants ha decidit afegir-se a les vagues convocades pels professionals sanitaris i els docents i ha cridat també a la vaga els dies 25 i 26 de gener sota el lema «En defensa de l’educació i la sanitat públiques». El sindicat estudiantil, que no és majoritari, ha denunciat en un comunicat que «la situació a l’educació pública catalana és insuportable» i esmenta, entre altres problemes, que hi ha aules massificades sense calefacció, que falten professors i no tenen «prou atenció», que no poden estudiar l’FP que voldrien i que han de pagar «milers d’euros».

El cost dels llibres, els abusos al fer les pràctiques de la universitat i no disposar de l’ajuda de professionals de la salut mental són altres de les reivindicacions del sindicat.

«Condicions deplorables»

«Aquest Govern, que va prometre fer polítiques socials, manté els serveis públics en unes condicions deplorables. S’intenten justificar dient que no hi ha recursos, però no és cert: 1,34 milions per a la concertada privada, 16.000 places a l’FP privada concertada subvencionades amb diners públics sense ocupar», denuncia el sindicat.

Per tot això, insten els estudiants a unir-se als professors i als sanitaris en la vaga convocada per als pròxims 25 i 26 de gener i a participar en la manifestació convocada en defensa dels serveis públic del dia 28.

Entre les reivindicacions d’aquest sindicat d’estudiants hi figuren «una educació pública 100% gratuïta, de qualitat i en català des d’infantil fins a la universitat i inversió del 7% del PIB».

Revertir les retallades

També demana revertir totes les retallades i privatitzacions, no subvencionar la privada concertada, augmentar la plantilla de professors, reduir les ràtios a 15 alumnes per aula, crear més places d’FP, que les pràctiques siguin remunerades i contractar psicòlegs i psiquiatres per atendre alumnes a les escoles, als instituts i a les universitats.

Igualment reivindiquen una educació sexual, emocional i de prevenció de suïcidis com a part dels plans d’estudi. 

Més suports

Notícies relacionades

El sindicat Intersindical-CSC també ha anunciat aquest dimecres la convocatòria de dues jornades de vaga els dies 25 i 26 de gener, atesa la «falta de compromís i de resolució del Departament d’Educació amb les forces sindicals» i per reclamar que es reverteixin les retallades que, segons el seu parer, hi ha a l’educació i per defensar el català. Ho ha anunciat el responsable de la Comissió de Llengua de la Intersindical Educació, Gerard Furest, aquest dimecres en roda de premsa, i ha instat el conjunt del col·lectiu docent a unir-se a la mobilització per aconseguir millores a l’educació.

Furest ha insistit que no significa que se sumin a la convocatòria d’USTEC-STEs, tot i que la vaga coincideixi els mateixos dies, i estenen la mà a la resta de forces sindicals per «fer confluir les convocatòries» i mobilitzar-se en defensa de l’escola pública i el català, així com dels serveis públics, tenint en compte que aquells mateixos dies també hi ha vaga sanitària.