Violència de gènere

Igualtat vol que la policia tingui contacte permanent amb els agressors denunciats

  • L’equip d’Irene Montero reclama a Interior que destini més agents i demana renovar políticament el pacte d’Estat per fer front al repunt d’assassinats masclistes

Igualtat vol que la policia tingui contacte permanent amb els agressors denunciats
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La greu concatenació d’assassinats masclistes que ha tingut lloc en les últimes setmanes ha obligat el Govern central a replantejar-se algunes de les eines més valuoses i pioneres en la lluita contra la violència de gènere com el sistema de seguiment VioGén, que depèn d’Interior i consisteix en una ingent base de dades sobre denúncies de maltractament en què les forces de seguretat fan predicció del risc i, en funció del perill assignat a cada cas, fan seguiments i donen protecció a les víctimes.

El sistema ha sigut posat en qüestió en els últims dies perquè el 40% de les assassinades el 2022 havien denunciat i, tot i així, les institucions no van saber protegir-les. Les fallades no són exclusivament del control policial, però, tot i així, el Ministeri d’Igualtat creu arribat el moment d’ampliar i modificar VioGén.

El departament de la podemista Irene Montero demana «fer un gir en la mirada» i, a banda que els agents truquin periòdicament a les víctimes en risc, «puguin parlar també amb els agressors», segons ha defensat aquest dimarts la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez. Per a això, fan falta més recursos personals i materials, que Igualtat reclama a Interior que posi en marxa perquè «cada vegada hi ha més violència revelada», és a dir, cada vegada hi ha més denúncies d’agressions masclistes.

Al seu torn, el Ministeri de l’Interior, en mans del socialista Fernando Grande-Marlaska, està estudiant mecanismes que permetin incrementar els seguiments als agressors reincidents i si aquests tenen una nova parella, avisar aquestes dones dels antecedents de les persones amb qui mantenen una relació sentimental. En aquest context Igualtat demana que, a més de protegir les denunciants o possibles víctimes que no han denunciat, es «posi el focus en els agressors», que és un dels objectius del Govern per continuar avançant contra el problema estructural que representa el masclisme.

Víctimes vulnerables

Segons ha anunciat Rodríguez, en les pròximes hores es produirà una nova reunió entre Interior, Igualtat i Justícia on es treballarà el nou protocol de seguiments i avisos, així com la intenció de millorar la protecció i els serveis de suport oferts a les víctimes vulnerables, com a majors, joves, persones amb discapacitat, o amb drogodependència, que són les més reticents a denunciar el maltractament.

Notícies relacionades

Finalment, davant el repunt d’assassinats, Igualtat reclama que es «reactivi» el pacte d’Estat contra la violència de gènere, que les forces polítiques van firmar el desembre del 2017 i va ser renovat el 2021, amb l’objectiu que aïllar el negacionisme que representa Vox i les seves peticions que es derogui la llei contra la violència de gènere i no es destinin recursos contra un problema estructural que la ultradreta nega.

El PP ha demanat que, com a resposta a l’increment del terror masclista, es reformi el pacte d’Estat, però el Govern s’hi nega perquè considera que les seves mesures estan mes reforçades que mai», ja que s’ha incrementat les partides pressupostàries destinades a violència de gènere, i considera que el que convé és que l’acord es «reactivi en el seu sentit més polític», segons ha expressat la secretària d’Estat d’Igualtat.