A judici

El fiscal reclama vuit anys i mig de presó a quatre mossos per agressió i detenció il·legal

  • Els acusats van immobilitzar de manera desproporcionada un noi quan una patrulla policial el va fer aturar perquè estava trencant el confinament per la covid

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona demana vuit anys i mig de presó i setze d’inhabilitació per a quatre Mossos acusats de presumptament haver agredit i detingut il·legalment un noi el 13 de novembre del 2020. Es tracta d’I. H., a qui una patrulla policial va arrestar, juntament amb un grup d’amics, quan tornava a casa més tard. El jutge ha enviat a judici els agents. La detenció es va produir quan la policia va procedir a identificar-lo després d’haver-li donat l’alto al carrer Nou del Dulce a l’estar infringint el confinament decretat per la pandèmia de la covid.

Quan els mossos estaven verificant els DNIs dels components del grup i aquests estaven d’esquena contra la paret, un dels nois es va dirigir a uns dels agents i li va indicar que acabaven de robar cinc euros a un amic que volia comprar una de beguda i que era més important que la policia es dediqués a perseguir els lladres. Aquest comentari va molestar «en sobre manera» un cap i un dels agents acusat va clavar una bufetada a I. H., el va empènyer cap a la paret, el va tirar a terra, el va arrossegar i el va immobilitzar, i el noi es va pegar un cop al cap.

Quan el noi va trucar per demanar ajuda, els altres tres agents acusats suposadament es van sumar a l’agressió, van mantenir la immobilització i, fins i tot, li impedien la respiració, i en cap cas van frenar l’actuació del seu company. La intervenció policial va originar que el noi patís diverses lesions físiques, així com un quadro de simptomatologia posttraumàtica que va fer que requerís teràpia setmanal els dos mesos següents.

Acusació falsa

Notícies relacionades

A més, el noi va ser detingut sota l’acusació falsa d’haver clavat una puntada de peu de peu al cap, cosa que no va succeir, tal com mostra el vídeo del moment. En concret, els agents van redactar a la minuta que «hi havia un grup de tres persones sud-americanes, alterats, agressius, esbroncant els agents i desobeint les seves indicacions». La fiscalia atribueix als acusats un delicte contra la integritat moral, un altre de detenció il·legal i falsedat en document oficial

L’acusació popular, exercida per Irídia, entén que això mostra que els fets van tenir un clar biaix racista. Segons la seva versió, el noi també va ser vexat pels agents amb frases insultants com «ets brossa, una merda». Aquest col·lectiu sol·licita una pena més gran de 15 anys de presó i 22 d’inhabilitació. Durant la instrucció del cas i arran de la visualització del vídeo, el jutge va decidir arxivar la denúncia contra el noi, al provar-se que en cap moment va agredir els agents, ni es va mostrar agressiu ni va desobeir. Tanmateix, durant aquest període, el noi ha patit perjudicis greus a l’hora de renovar els seus papers, ja que durant aquest temps li han constat antecedents policials.