Estacions d’esquí

L’ocupació turística, d’un 70% al Pirineu, malgrat la falta de neu a l’Aran i la Cerdanya

La Diputació de Lleida estima que s’han venut 225.000 forfets, un 12% més del previst

5
Es llegeix en minuts
ACN

Poder esquiar, malgrat les altes temperatures i la manca de precipitacions en forma de neu, ha fet que les comarques del Pirineu hagin registrat unesbones xifres d’ocupació, amb un 70% de mitjana el període de Nadal a Reis. A les zones pròximes a les estacions d’esquí, la xifra ha sigut superior i a la nit de Cap d’Any molts establiments han penjat el cartell de complet. Ara bé, comarques com la Cerdanya i la Val d’Aran s’han ressentit de la falta de neu i han patit anul·lacions o han vist com clients abreujaven l’estada, segons ha explicat Josep Castellarnau, president de la Federació d‘Hostaleria de Lleida. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida calcula que durant aquestes festes s’han venut 250.000 forfets, un 12% més del previst.

El president dels hotelers lleidatans s’ha mostrat optimista i va afirmar que el balanç és «bo» i «positiu», tenint en compte les condicions meteorològiques. Per la seva banda, el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, també en va fer un balanç optimista al destacar que totes les pistes d’esquí alpí han pogut obrir.

Diferent ocupació segons sectors i períodes festius

El Patronat de Turisme estima que durant aquest període de festes de Nadal, en el conjunt de les comarques del Pirineu i les comarques occidentals de Catalunya prop de 100.000 turistes s’han allotjat en establiments de turisme reglat com hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics, que han generat unes 230.000 pernoctacions en el conjunt de la demarcació. A aquestes xifres s’hi han de sumar les segones residències i altres formes d’allotjament turístic, com les vivendes d’ús turístic (HUT), no estimades en aquests càlculs.

En el primer tram del període festiu comprès entre el dia 26 de desembre fins al divendres 30 de desembre, l’ocupació al sector de l’hostaleria de les zones del Pirineu es va situar sobre el 65% de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping en el 75% i el turisme rural al 70% de mitjana. El grau d’ocupació més significatiu es va produir a la nit de Cap d’Any, com és habitual per a aquestes festes. En concret, des del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener del 2023 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95% i la plena ocupació als establiments d’hostaleria del Pirineu, així com en tota l’oferta de turisme rural i les places de bungalous respecte al sector del càmping.

A partir de Cap d’Any i fins al dia 4 de gener, l’ocupació al sector de l’hostaleria es va situar entre el 60 i el 70%, amb un percentatge més elevat en les proximitats a les estacions d’esquí; el turisme rural entorn de 70%, i les places de bungalous sobre el 50%. A partir del 5 de gener i fins aquest diumenge, s’ha produït un descens significatiu de l’ocupació als diversos sectors, tot i que en percentatges diferenciats que oscil·larien entre el 40 i el 50%, tal com havia previst el Patronat de Turisme.

Anul·lacions que s’han pogut cobrir

Així mateix, es pot destacar que al llarg d’aquests 15 dies s’han registrat algunes anul·lacions de reserves a causa de la falta de neu i la seva afectació a les condicions per a l’esquí, que en molts casos s’han pogut cobrir amb noves reserves, principalment a la nit de Cap d’Any, de persones que no ho havien aconseguit abans.

En aquest sentit, Castellarnau ha destacat que el comportament del client és diferent en funció de la zona del Pirineu. A la Cerdanya i la Vall d’Aran, els clients acudeixen exclusivament a esquiar i, si no poden complir les seves expectatives, anul·len la reserva. Mentrestant, en comarques com el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell, l’esquí és un complement més de les moltes activitats que s’hi poden fer.

L’ocupació turística a la Vall d’Aran s’ha mantingut alta i per sobre de la mitjana durant tot el període de les festes de Nadal. Del 26 de desembre fins al 4 de gener l’ocupació es va situar entre el 80 i el 85%, amb un pic a la nit de Cap d’Any que va vorejar la plena ocupació com a la resta del Pirineu. Del 5 al 8 de gener també hi va haver un bon comportament turístic, tot i que en percentatges inferiors, ja que la mitjana per la festivitat de Reis va ser entre el 75 i el 80%.

L’esquí alpí segueix la temporada a bon ritme

esquí alpíMalgrat l’escassetat de nevades, les estacions d’esquí alpí del Pirineu han tancat una campanya de Nadal amb resultats satisfactoris. Durant aquests 15 dies de festes de Nadal, Cap d’Any i Reis el conjunt de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut uns 225.000 forfets, un 12% per sobre de les previsions del Patronat de Turisme.

Les altes temperatures i la falta de nevades intenses abans i durant el període de vacances de Nadal han afectat de manera més directa les estacions de fons, així com la mixta de Tavascan, que només han pogut oferir usos turístics i activitats de raquetes dalt de tot de les estacions. Aquesta situació s’ha traduït en un nombre baix de visitants i des de les estacions confien en l’arribada d’un front a partir d’aquest diumenge que els ajudi a salvar el que queda de temporada.

Notícies relacionades

També el complex d’alpí de Port del Comte, al Solsonès, ha finalitzat la campanya de Nadal amb només dues pistes obertes de les 37 de què disposa, a causa de la falta de nevades, les altes temperatures i la pluja, que han minvat molt el nombre d’esquiadors per a aquestes festes.

Quant a la resta de centres d’alpí del Pirineu de Lleida, com són Baqueira Beret, Port Ainé, Espot i Boí Taüll, han mantingut una molt bona activitat durant aquest període de vacances i han disfrutat de bon temps. En aquest sentit destaca Boí Taüll, que va ser l’estació més afavorida per les nevades que van caure dies abans de les festes de Nadal, que li han permès tenir uns gruixos de neu d’entre 50 i 100 cm i convertir-se en el centre d’hivern més nevat de la península.

Temes:

Neu Turisme