Gestió de residus

¿Com pagaran les tabaqueres el reciclatge de les burilles?

  • La normativa havia d’entrar en vigor aquest divendres però, segons afirmen els productors, encara falta gran part del desenvolupament reglamentari

¿Com pagaran les tabaqueres el reciclatge de les burilles?

EP

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Segons la nova llei estatal de residus i terres contaminats, els productors de tabac hauran de sufragar la recollida i reciclatge de les burilles dels cigarrets que, ara per ara, en bona part acaben llençades al carrer. La normativa, aprovada a l’abril passat pel Congrés dels Diputats, tenia previst entrar en vigor aquest divendres 6 de gener però, segons afirmen els productors, el detall de la norma encara no és a punt. «Estem pendents del seu desenvolupament reglamentari», expliquen a aquest diari fonts de la Taula del Tabac, l’entitat que representa els fabricants i distribuïdors d’aquest producte.

L’objectiu de la nova llei de residus és reduir l’impacte dels plàstics d’un sol ús en el medi ambient. Per fer-ho, la normativa reclama als productors que apliquin l’anomenada «responsabilitat ampliada» i que, a partir d’ara, es facin càrrec dels seus residus (cosa que, per cert, a més de les burilles també aplica a les tovalloletes humides, els globus i altres estris d’un sol ús). A partir d’aquest any, aquest tipus de productes s’haurien de reduir de manera substancial o, almenys, millorar la gestió i el reciclatge dels rebutjos restants.

«Implementació complexa»

En el cas concret del tabac, els productors espanyols afirmen que «la responsabilitat ampliada del productor per als filtres que contenen plàstic és complexa i amb característiques diferents d’altres» i que, per això mateix, «la seva implementació està sent molt complexa a tot Europa i segueix en desenvolupament». A Espanya, el debat sembla encara obert. Sobretot perquè, segons recull la normativa estatal, els fabricants s’haurien de fer càrrec tant d’instal·lar papereres i cendrers per recollir les burilles de la via pública, com de costejar la recollida i el tractament d’aquests residus contaminants.

Notícies relacionades

Fins ara, la recollida i gestió de les burilles de tabac anava a càrrec dels ajuntaments. No hi ha una xifra exacta sobre el cost que pot suposar aquesta tasca ja que la quantitat d’aquests residus llançats depèn del municipi i la zona. A les localitats costaneres, per exemple, les burilles suposen més del 25% dels residus recollits. A Catalunya, segons un informe de la Fundació Rezero, els ajuntaments han hagut d’invertir entre 12 i 21 euros per habitant per recollir el rebuig del tabac. 

La normativa espanyola també reclama als productors de tabac que assumeixin les tasques de conscienciar sobre el mal que provoquen les burilles llençades a terra i, al seu torn, incentivar el correcte reciclatge d’aquest rebuig. En relació amb això, des de la Taula del Tabac afirmen que ja estan treballant en el tema i que, per exemple, els últims anys han llançat diverses campanyes de sensibilització i han repartit cendrers portàtils a diverses localitats costaneres espanyoles. Tampoc està clar si la nova normativa exigirà més compromís amb la causa o reclamarà, d’alguna manera, més pes per aquesta mena de programes.