Medi ambient

Activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a Barcelona i la plana de Vic

  • La Generalitat ha detectat un important augment de partícules a causa d’una intrusió de pols de l’Àfrica

Activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a Barcelona i la plana de Vic
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica per l’augment de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en la conurbació de Barcelona i a la plana de Vic.

Segons ha informat aquest dimarts el Departament d’Acció Climàtica, les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) van detectar aquest dilluns un important augment de partícules, a causa d’una intrusió de pols de l’Àfrica.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas les partícules que s’emeten a causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les presents en l’atmosfera per motius naturals.

Aquest avís comporta indicar als plafons lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Segons la Generalitat, la mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir va ser superior al valor de 50 µg/m³ a més d’una estació de mesurament de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric (àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat), i també es van produir superacions del valor límit diari a la Zona de Qualitat de l’Aire de la plana de Vic.

Notícies relacionades

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats a tot el territori i podria superar-se el valor diari de 50 μg/m³ durant aquest dimarts, ja que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi i que les condicions de dispersió no millorin significativament.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural farà un seguiment dels nivells i valorarà diàriament si és necessari mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l’avís preventiu.