Església catòlica

Francesc recorda el desaparegut Benet XVI

El Papa emèrit ja descansa al convent Mater Ecclesia, vestit amb la mitra i un hàbit espès

Francesc recorda el desaparegut Benet XVI
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Al presidir aquest matí la tradicional missa de l’1 de gener, Francesc va inaugurar el 2023 recordant per segona vegada en poques hores la figura del Papa emèrit, l’alemany Benet XVI, mort dissabte al matí després d’una breu agonia

«L’any, que s’obre sota el signe de la Mare de Déu i nostra, ens diu que la clau de l’esperança és Maria i l’antífona de l’esperança és la invocació Santa Mare de Déu», va afirmar el pontífex argentí durant la seva homilia. «I avui entreguem a la mare l’estimat papa emèrit Benet XVI perquè l’acompanyi en el seu pas d’aquest món a Déu», va continuar. Benet va ser un «fidel servidor de l’Evangeli i de l’Església», va afegir Francesc durant el posterior Àngelus.

Un diumenge assolellat i càlid, més de l’habitual a Roma, els fidels catòlics han viscut el seu primer diumenge amb un sol Papa. L’altre, el jubilat Joseph Ratzinger, ja no hi és. Almenys físicament. 

Amb la mitra

Les restes mortals de Benet XVI es troben al convent de Mater Ecclesiae, l’alberg on Benet XVI va viure des de la seva renúncia al pontificat el 2013. D’allà no es mouran fins que s’obri la seva capella ardent a la basílica de Sant Pere, dilluns a les nou del matí.

Abans d’això, Benet XVI no rebrà visites oficials ni hi haurà pregàries públiques en el seu honor. No obstant, unes imatges difoses aquest diumenge al migdia pel Vaticpa han revelat que Benet XVII ja està preparat. Jeu en aquests moments a la capella del convent sobre un rígid llit de color bordeus. Té les mans recollides i el rostre ancià i inexpressiu, com una figura de cera. Porta posada la mitra i un hàbit espès que li recobreix el cos, inert.

Els preparatius, de fet, ja s’han posat en marxa. Però sense frenesí. La sala de premsa vaticana ja ha informat dels procediments d’acreditació per als periodistes que seran enviats pels seus mitjans a cobrir els funerals de dijous de Benet XVI i ha especificat les modalitats de treball per als que vulguin utilitzar les sales de la via de l’hospital, on actualment es troba el centre de premsa vaticà, ja que les oficines centrals estan en obres.

1.000 policies

Notícies relacionades

També Roma ha començat a preparar-se per donar el seu últim adeu a Benet. Segons ha dit al diari ‘La Repubblica’ el prefecte de Roma, Bruno Frattasi, la ciutat espera entre 30.000 i 35.000 fidels que acudeixin a veure les restes mortals de Benet XVI i unes 50.000 o 60.000 persones que participin en els seus funerals. Una xifra infinitament inferior a la dels congregats que van participar en les exèquies de Joan Pau II, l’anterior Papa pel qual el Vaticà va organitzar uns funerals, fa ara uns 18 anys.

Per això, va aclarir Frattasi, els controls de seguretat es reforçaran en els pròxims dies en tota la ciutat, es desplegaran més de 1.000 policies i uns 500 voluntaris i s’augmentarà la freqüència de les línies d’autobusos. L’objectiu d’això és també que les persones no aparquin els seus vehicles a prop del Vaticà. A més, el dia de les exèquies s’ha previst el tancament de l’espai aeri.