Església catòlica

El funeral de Benet serà dijous a Sant Pere i serà oficiat pel papa Francesc

El cos sense vida del Papa serà exposat a partir de dilluns al mateix lloc per ser acomiadat

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Les esglésies del món s’han despertat aquest dissabte doblant mort. L’expapa Benet XVI, Joseph Ratzinger, ha mort aquest matí als 95 anys després de debatre’s aquesta setmana entre la vida i la mort. La mort de l’ancià pontífex alemany, que vivia jubilat des del 2013, s’ha produït a les 9.34 hores a les seves estances al convent de Mater Ecclesiae, dins del Vaticà, segons ha confirmat el portaveu vaticà, l’italobritànic Matteo Bruni.

Nascut el 16 d’abril de 1927 a Marktl, un petit poble al sud-est d’Alemanya, Benet XVI s’havia ordenat sacerdot el 1951 i, 54 anys després, va ser elegit Papa després de la mort de Joan Pau II. Ratzinger, 265è successor de Pere, es va convertir després en el primer pontífex que va dimitir en 600 anys d’història del cristianisme. El seu funeral serà dijous 5 de gener a la plaça de Sant Pere.

Al mateix temps que els mitjans de comunicació de tot el món recollien l’òbit, Bruni ha comparegut a la sala de premsa del Vaticà per donar més informació sobre el trist anunci. El portaveu vaticà, visiblement commogut, va explicar que Benet XVI havia rebut l’extremunció dimecres, després de la missa de la tarda que es va dur a terme aquell dia, en un acte que van presenciar les monges que l’atenien. 

«Aquest matí els dono una notícia trista. El Papa emèrit ha mort», va començar Bruni. El portaveu també va indicar que els funerals del mort tindran lloc dijous vinent a les 9.30 del matí i seran oficiats («evidentment», va dir) pel papa Francesc. Bruni no va donar més detalls sobre les exèquies, que no tenen precedents, ja que es tracta d’un papa que havia dimitit voluntàriament, però va remarcar que el cos del mort serà exposat al públic a partir de dilluns a la basílica de Sant Pere. D’aquesta manera, els fidels podran donar-li «una última salutació», va afirmar Bruni.

Notícies relacionades

L’estat de salut del Papa, afligit per la seva avançada edat, es va agreujar després de Nadal, tot i que la notícia es va saber després que dimecres, durant la tradicional homilia que se sol celebrar aquell dia, el papa Francesc demanés resar per Benet perquè estava «molt malalt». Després el Vaticà va començar a emetre un butlletí diari sobre la salut de l’ancià prelat, tot i que sense especificar en cap moment quina malaltia va ocasionar l’empitjorament de les seves condicions. A més, dijous Bruni també va precisar, a través d’un breu comunicat, que Benet XVI es trobava «lúcid», un detall de bastant importància perquè el Papa rebés l’extremunció.

El dispositiu funerari és inèdit, com ho va ser la decisió de Benet de renunciar el 2013 al pontificat, que va obrir la porta a una atípica època de dos papes que han conviscut junts i en pau per més de deu anys al Vaticà. Hi ha moltes preguntes obertes: ¿Qui anunciarà la seva mort al món? ¿Qui farà el funeral? ¿Com estarà vestit? ¿Seran oficialment funerals d’Estat? En les pròximes hore s’anirà reverlant l’operatiu funerari pensat per a un Papa emèrit.