Educació

L’FP a Catalunya: puja la inserció laboral i baixa la continuïtat formativa

  • Els titulats en FP tenen una inserció del 52% i en FP dual arriba al 61%, segons apunta l’Estudi d’inserció laboral dels ensenyament professionals 2022

  • Les dones predominen a les rendes de feina mensuals netes inferiors a 1.200 euros i els homes prevalen als superiors a aquesta quantia

L’FP a Catalunya: puja la inserció laboral i baixa la continuïtat formativa
3
Es llegeix en minuts

Tot depèn de les ulleres amb què es miri, i l’Estudi d’inserció laboral dels ensenyaments professionals 2022, presentat aquest divendres pel Departament d’Educació i el Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, no és una excepció. L’informe ofereix dades positives, com que la inserció laboral dels titulats en FP ha passat del 45,54% al 52,08%, però també assenyala –mirant aquesta mateixa realitat des de l’altre costat– que la continuïtat formativa d’aquests titulats ha retrocedit del 55,99% al 53,91%. I una altra dada preocupant es miri des d’on miri: les dones graduades predominen a les rendes de feina mensuals netes inferiors a 1.200 euros i els homes prevalen als superiors a aquesta quantia.

D’aquest 52,08% d’inserció, el 33,80% treballa en exclusiva i el 18,28% compagina estudis i feina. «Les dades ens diuen que l’FP dual incrementa les possibilitats d’inserció laboral i a Catalunya avancem per aquest camí», ha assenyalat a l’acte de presentació de l’informe el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha remarcat que el 21% del total de l’alumnat d’FP a Catalunya opta per la dual, «el lloc de l’Estat on aquest percentatge és més elevat».

Quant a les diferències entre sexes, l’estudi assenyala altres dades curioses, com ara que, per obtenir feina, els homes graduats depenen més que les dones dels canals que poden oferir-los un suport més pròxim: la xarxa de relacions personals, el centre docent o l’empresa familiar. «Les dones superen els homes en l’ocupació obtinguda per canals menys assistits: l’empresa de pràctiques, la resposta a anuncis o l’enviament del currículum sense respondre a un anunci. L’enviament d’un currículum s’ha convertit en la via més efectiva per a les dones, i la xarxa de relacions personals, en la via més efectiva per als homes, en tots dos casos, després de l’empresa de pràctiques», detalla l’informe.

Seguint amb l’anàlisi segregada per sexes, l’informe assenyala que la continuïtat formativa supera la inserció laboral en homes, mentre que en elles és la inserció laboral la que supera la continuïtat informativa.

Ells continuen guanyant més

Posant la lupa en els sous, qüestió importantíssima, el nivell més freqüent d’ingressos dels graduats en un grau mitjà ocupats a jornada completa és inferior a 1.200 euros mensuals nets. Les dones tenen un percentatge més elevat en la franja d’ingressos més baixos, i els homes, en la dels més alts. En la franja d’ingressos inferiors als 1.200 euros hi ha un 65,76% de les graduades i un 55,79% dels graduats.

La inserció laboral varia també entre els graus mitjans i els graus superiors. Les persones titulades amb un grau superior presenten una inserció laboral més elevada (64,39%) que les titulades amb un grau mitjà (39,14%). Dades que s’expliquen, també, perquè molts dels joves titulats amb graus mitjans opten per continuar la seva formació, majoritàriament estudiant cicles de grau superior (un 82,66% dels que continuen estudiant). 

Porta d’entrada

Notícies relacionades

L’empresa de pràctiques continua sent la primera via d’obtenció d’ocupació per als graduats superiors i augmenta el percentatge de contractació indefinida entre tots els graduats: entre els tècnics superiors passa del 36,23% de l’any passat al 46,07% el 2022, i entre els tècnics de grau mitjà, del 26,27% al 35,20%.

Qüestió de família

De les setze famílies professionals de l’FP que superen el 50% d’inserció laboral, les que superen el 60% són les indústries extractives (80%), energia i aigua (67,9%), química (65,37%), instal·lació i manteniment (62,76%), i fusta, moble i suro (62,16%), i els ensenyaments esportius tenen una inserció del 60,93%.