Estafa per SMS

Un jutjat de Granollers decreta llibertat amb càrrecs per a un grup que va estafar 15.000 € mitjançant ‘smishing’ al Maresme

Per dotar de versemblança l’estafa, els autors es feien passar per treballadors d’entitats bancàries o empreses de paqueteria, com MRW, SEUR o CORREOS, entre d’altres

Un jutjat de Granollers decreta llibertat amb càrrecs per a un grup que va estafar 15.000 € mitjançant ‘smishing’ al Maresme
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat a la comarca barcelonina del Maresme un grup per fer compres fraudulentes per valor de 15.000 euros a través del mètode de l’‘smishing’, informa la policia catalana.

Agents dels Mossos van detenir el 30 de novembre passat a Vilassar de Dalt (Barcelona) cinc homes, d’entre 19 i 21 anys, com a presumptes autors d’almenys 21 estafes pel mètode conegut com a ‘smishing’.

Els investigadors van detectar diverses denúncies per compres fraudulentes en establiments del Maresme, Barcelona i el Vallès Oriental, i a través de les primeres gestions d’investigació es va poder comprovar que darrere d’aquestes compres hi havia un entramat criminal que enviava SMS massius fent-se passar per oficines bancàries o empreses de missatgeria.

S’han aconseguit identificar 21 víctimes a tot el territori, malgrat que no es descarta que n’hi pugui haver més.

Buscaven el major nombre de víctimes

La finalitat que buscaven els investigats era la de contactar amb el major nombre de víctimes possibles a través de l’enviament de missatges, amb l’ajuda d’enginyeria social.

Per dotar de versemblança l’estafa, els autors es feien passar per treballadors d’entitats bancàries o empreses de paqueteria, com podia ser MRW, SEUR o CORREOS, entre d’altres.

Una vegada la víctima clicava en algun dels enllaços que els facilitaven, els feien creure que accedien a una pàgina web segura i confiable, on havien de posar les claus de les seves targetes bancàries.

Ja en possessió d’aquestes claus, els investigats les carregaven en dispositius mòbils des dels quals realitzaven pagaments en botigues i extraccions en caixers automàtics.

Explotació de la investigació

El mateix dia 30 de novembre es va detenir els cinc investigats a Vilassar de Dalt i es va portar a terme una entrada i registre a la mateixa localitat, on els investigadors van intervenir vint telèfons mòbils presumptament utilitzats pel grup per efectuar les compres i les extraccions de diners, una gran quantitat de targetes de telefonia i prop de 700 euros en efectiu.

A més, es van localitzar una vintena d’ampolles d’alcohol, 14 cartrons de tabac i diverses peces de roba d’alta gamma provinents de compres fraudulentes, a més de 76 ampolles d’òxid nitrós (gas del riure).

Notícies relacionades

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 2 de Granollers, que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers