Enquesta de benestar

El Govern preguntarà a 4.000 catalans si estan satisfets amb les seves vides

  • Els resultats s’utilitzaran com a indicadors «de país» per dissenyar polítiques públiques que millorin la vida de la ciutadania

BARCELONA 24 04 2021  Barcelona   Ambiente de post-Sant Jordi  centro lleno de gente comprando  paseando  terrazas vermut  normalidad  En la foto La Rambla de Canaletes llena   FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 24 04 2021 Barcelona Ambiente de post-Sant Jordi centro lleno de gente comprando paseando terrazas vermut normalidad En la foto La Rambla de Canaletes llena FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern vol conèixer la sensació de benestar dels catalans i utilitzar aquesta informació com a indicador de país per dissenyar polítiques públiques. Per això, enquestarà 4.000 ciutadans i els preguntarà directament sobre el seu nivell de satisfacció general amb la vida. Així ho han explicat aquest dimecres la directora general d’Anàlisi i Prospectiva, Beth Espinalt, i la científica titular a l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i investigadora en l’àmbit del benestar subjectiu, Ada Ferrer, durant la presentació del projecte.

L’enquesta preguntarà a aquesta mostra aleatòria de 4.000 catalans més grans de 18 anys com estan, com se senten i quins factors contribueixen al seu nivell de satisfacció amb la vida. Els resultats de l’estudi serviran per ajudar la Generalitat a dissenyar polítiques públiques que contribueixin a millorar el benestar de la ciutadania, però també es vol obtenir indicadors «de país» que altres institucions i entitats puguin utilitzar.

Espinalt ha assenyalat que el projecte s’inspira en altres eines similars que ja s’utilitzen en països com el Regne Unit o Nova Zelanda, però ha assegurat que han intentat anar més enllà de les preguntes socioeconòmiques i reforçar els àmbits d’emocions i salut mental. Ha detallat que a diferència dels estudis sobre condicions de vida que utilitzen indicadors socioeconòmics i de benestar més genèrics, en aquest cas el que es vol és «captar» el benestar «percebut». Per exemple, no es preguntarà als enquestats quin salari tenen, sinó si arriben a final de mes.

Qüestionari de 40 minuts

El treball consta de tres fases: la primera és un estudi exhaustiu a través d’un qüestionari en línia que combina preguntes tancades comunes i preguntes obertes sobre satisfacció, salut, pobresa, entorn, política o ús del temps, entre altres factors, i permetrà conèixer les percepcions del benestar personal. Aquest qüestionari, que requereix 40 minuts per contestar-lo, es repartirà a través d’una empresa externa, una mostra que Espinalt ha definit com a «robusta, tenint en compte que és un estudi d’observació» i si es té en compte que els estudis d’opinió que es realitzen a Catalunya solen enquestar entre 800 i 1.000 persones.

La mostra serà representativa de la població catalana i equilibrada pel que fa a variables com territori i sexe i es podria complementar amb un sondeig presencial per ampliar la representació de determinats col·lectius.

Notícies relacionades

Aquesta primera fase, que s’ha adjudicat a l’empresa Netquest i té un cost de 45.000 euros, s’iniciarà en els pròxims dies i esperen que estigui completa abans d’estiu. Els resultats permetran tenir una primera fotografia de com se sent la societat catalana.

La segona fase analitzarà les respostes del qüestionari i monitoritzarà l’evolució d’aquests indicadors a través del temps i així podran traslladar-se, en la tercera fase, a una aplicació pràctica en noves polítiques. Per a aquests següents passos, encara no han pogut establir un pressupost exacte ni tampoc dates concretes per al seu desenvolupament.