Pla Nacional d’Algoritmes Verds

El Govern aprova un pla per impulsar la intel·ligència artificial verda

El Consell de Ministres dona el vistiplau a invertir 278 milions d’euros dels fons europeus per desenvolupar tecnologia que sigui responsable amb el medi ambient i així impulsar alhora la transició digital i ecològica

El Govern aprova un pla per impulsar la intel·ligència artificial verda

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern d’Espanya ha aprovat aquest dimarts el Programa Nacional d’Algoritmes Verds (PNAV), un pla en què invertiran 278 milions d’euros dels fons europeus per desenvolupar una intel·ligència artificial (IA) que sigui respectuosa amb el medi ambient.

El Consell de Ministres ha donat el vistiplau a un projecte que es desenvoluparà durant el període 2023-2025 i que impulsarà la investigació perquè s’incorporin per disseny variables sostenibles en els algoritmes que utilitza tant l’administració pública com les empreses privades. Amb això, busquen posicionar el país en l’avantguarda tecnològica i accelerar, alhora, tant la transició digital com l’ecològica.

LaIA està cridada a ser el motor del desenvolupament econòmic dels pròxims anys, cada vegada més vinculat a la digitalització del teixit productiu. Tanmateix, la construcció d’aquests sistemes informàtics requereix un alt cost energètic, amb un auge de les emissions de carboni. És aquesta preocupació la que ha fet que el Govern espanyol impulsi un pla que vagi en la direcció contrària.

Notícies relacionades

«La IA proporciona una millora d’anàlisi d’informació i presa de decisions, cosa que redunda en un millor monitoratge de tendència i impactes en el medi ambient, ajudant a reduir el consum d’energia i de recursos, a promoure la descarbonització i a impulsar l’economia circular», ha assenyalat la Moncloa.

Les claus del pla

El PNAV s’articularà en quatre eixos:

  1. Fomentar la investigació en tecnologia verda a múltiples sectors, obrint la porta a productes innovadors cada vegada més sostenibles. El Govern finançarà directament la creació de dues càtedres universitàries vinculades a aquest sector i als investigadors.

  2. Impulsar l’ús d’infraestructures i serveis eficients que incentivin el consum energètic de fonts renovables. Per a això, es desenvoluparan eines per mesurar l’impacte mediambiental dels algoritmes i s’implantarà un ‘Segell de Qualitat Green Tech’ per reconèixer els models d’IA que compleixen els criteris verds.

  3. Integrar la IA verda i la tecnologia descentralitzada Blockchain en el teixit productiu. També s’impulsarà el Fons Next Tech, un instrument d’inversió de col·laboració publicoprivada que preveu mobilitzar més de 4.000 milions d’euros en projectes digitals d’alt impacte.

  4. Dinamitzar el mercat espanyol promocionant l’adopció de la IA en els sectors que treballin per mitigar els efectes del canvi climàtic. El pla activarà competicions de desenvolupament tecnològic per mirar de trobar solucions tecnològiques als creixents problemes mediambientals.