Fita energètica

Els EUA confirmen que la fusió nuclear ha generat un guany energètic

Els EUA confirmen que la fusió nuclear ha generat un guany energètic
1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Un laboratori dels EUA ha aconseguit generar per primera vegada més energia de l’emprada en un procés de fusió nuclear, segons acaba de confirmar Arati Prabhakar, director de polítiques del l’Oficina de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca, en una roda de premsa al Laboratori Nacional Federal Lawrence Livermore, a Califòrnia.

En aquest laboratori, el 5 de desembre passat, es va aconseguir, durant fraccions de segons, un guany d’energia per mitjà de la fusió nuclear. Dels aproximadament dos megajoules d’energia gastada per encendre el procés, es van obtenir aproximadament 3 megajoules, ha afirmat Marvin Adams, responsable de defensa en l’Administració Nacional de Seguretat Nuclear. Aquests números són superiors als que van circular en els dies passats en la comunitat científica.

Notícies relacionades

El sistema es basa en el mateix fenomen físic amb què es genera energia a les estrelles. Es produeix energia neta a partir d’un recurs barat i il·limitat: l’hidrogen contingut a l’aigua. Fins ara, l’energia gastada en els experiments de fusió nuclear no havia sigut mai superior a la generada.

No obstant el camí cap al desenvolupament industrial encara és llarg i incert. Seran necessàries dècades per aconseguir aplicacions viables, segons Kim Budil, directora del Laboratori Nacional Federal Lawrence Livermore.

Temes:

Energia