La fusió nuclear: què és i com es genera

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units anunciaran aquest dimarts un avenç científic que suposarà una revolució energètica sense precedents: la capacitat d’aconseguir una reacció de fusió capaç de generar un guany net d’energia, fet que podrà conduir a la producció energètica il·limitada, barata i neta. Una fita de què podria beneficiar-se tota la humanitat.

La fusió nuclear, així com la fissió, és una reacció nuclear que permet l’alliberament de l’energia que es troba acumulada en el nucli d’un àtom. En els dos casos s’allibera una gran quantitat d’energia. La fusió s’aconsegueix a partir de la combinació de nuclis lleugers per crear-ne un de més gran i pesant, mentre que la fissió consisteix a separar un nucli pesant en nuclis més petits.

Fluxos

Notícies relacionades

La fusió nuclear és la que produeix el Sol i totes les estrelles i s’hi arriba quan dos nuclis atòmics lleugers s’uneixen fins a conformar un nucli estable més pesant, generant elevats fluxos d’energia. 

La fissió nuclear és la base que explica el funcionament de les centrals nuclears al generar electricitat: un bombardeig de neutrons sobre un nucli pesant el transforma en inestable i acaba desfent-se en dos nuclis, derivant en un elevat flux d’energia, així com l’emissió d’entre dos i tres neutrons.