Sanitat

Un tractament pioner aconsegueix remetre el càncer incurable d’una nena anglesa

L’Alyssa, de 13 anys, patia una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T i es va sotmetre sense èxit a quimioteràpia i un trasplantament de medul·la òssia

2
Es llegeix en minuts

Un tractament pioner desenvolupat a l’hospital infantil londinenc de Great Ormond Street ha aconseguit posar en remissió la leucèmia en principi incurable que patia l’Alyssa, una nena de 13 anys resident a la ciutat anglesa de Leicester.

L’Alyssa va ser diagnosticada el maig del 2021 amb una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T i es va sotmetre sense èxit a quimioteràpia i un trasplantament de medul·la òssia, explica en un comunicat el Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH).

El maig d’aquest any, la pacient, que afrontava ja cures pal·liatives, va ser la primera a participar en un assaig clínic amb la nova tècnica d’«edició de bases» de cèl·lules T amb receptors quimèrics d’antígens (CAR-T), a la Unitat de Trasplantament de Medul·la Òssia del centre mèdic.

Modificació genètica

Així, la nena va rebre cèl·lules CAR-T (procedents originalment de donants sans), però que, a diferència del que passa als tractaments habituals d’aquest tipus, havien sigut modificades genèticament especialment per tractar el seu tipus de càncer.

Els metges del GOSH precisen que, fins ara, havia sigut difícil tractar la leucèmia de cèl·lules T amb la teràpia ja coneguda de CAR-T, perquè les cèl·lules T que es dissenyen per reconèixer i atacar les cèl·lules T canceroses acaben també eliminant-se entre si en el mateix procés de fabricació, abans que es puguin administrar al pacient.

El que van fer els equips del GOSH i el seu institut associat de la universitat UCL de Londres va ser dissenyar un nou tipus de tractament de cèl·lules T amb CAR que poguessin atacar amb eficàcia les cèl·lules T canceroses.

Els experts expliquen que la tècnica de l’«edició de bases» permet canviar les cèl·lules T mitjançant la conversió química de lletres individuals del codi de l’ADN (bases de nucleòtids individuals).

En remissió als 28 dies

Amb aquesta edició genòmica, l’equip va fer múltiples canvis a les cèl·lules T dels donants sans de manera que no fossin atacades pel mateix sistema immunitari de la pacient.

Després es van assegurar que les cèl·lules T modificades no s’ataquessin entre si i que fossin «invisibles» a altres tractaments de càncer. Finalment, es va afegir una via perquè les cèl·lules modificades reconeguessin i ataquessin les cèl·lules T canceroses, apunta el comunicat.

Notícies relacionades

Gràcies a l’enginyeria biològica, els metges van crear el que es pot considerar «un medicament viu», s’assenyala. Als 28 dies de ser tractada, la leucèmia ja va entrar en remissió i l’Alyssa va rebre un segon trasplantament de medul·la per restaurar el seu esgotat sistema immune, expliquen els experts.

Ara, sis mesos després, continua la recuperació a casa seva, al centre d’Anglaterra, si bé s’ha de sotmetre a controls periòdics per comprovar que el càncer no ha tornat.