JUDICI A L’AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Acusat un entrenador de futbol femení de violar de forma continuada una menor del seu equip

  • El fiscal reclama 17 anys de presó per a Francisco R. T., que ha dirigit equips infantils del Llevant les Planes, el Molins de Rei i el Fontsanta Fatjó

Acusat un entrenador de futbol femení de violar de forma continuada una menor del seu equip

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2008 va arribar a Espanya amb els seus pares i germans des del seu país d’origen, el Marroc, i es van establir a Sant Joan Despí. Ni ella ni la seva família sabien parlar castellà ni català. Al cap de poc temps, la menor va començar a jugar a futbol i va conèixer qui llavors era l’entrenador de l’equip cadet femení del Llevant les Planes, Francisco R. T. A poc a poc, aquest es va interessar per la jugadora menor d’edat i es va guanyar la confiança dels seus progenitors. Està previst que dimarts que ve l’acusat –que també la va entrenar al Molins de Rei i el Fontsanta Fatjó de Cornellà– sigui jutjat a l’Audiència de Barcelona per presumptament violar diverses vegades la seva jugadora. Després, la noia va intentar suïcidar-se dues vegades.

El fiscal reclama per a Francisco R. T. 15 anys de presó per un delicte continuat de violació i dos més per apropiació indeguda, al suposadament haver-se apoderat dels diners ingressats en un compte que va obrir amb la jove. L’acusació pública també sol·licita per al processat una inhabilitació especial per a l’exercici professional relacionat amb menors durant sis anys, la prohibició d’acostar-se a la víctima, l’obligació de participar en programes d’educació sexual i el pagament d’una indemnització de 57.000 euros.

L’acusat, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO a través de les actes de partits, ha estat entrenant un equip cadet femení del Fontsanta Fatjó fins al maig del 2022. En aquest club també va jugar la víctima, almenys, fins a la temporada 2014-2015, quan encara tenien lloc els suposats atacs sexuals per part del processat. L’any següent va jugar pocs partits. Aquest diari ha intentat sense èxit posar-se en contacte amb l’actual president del Fontsanta Fatjó per recollir la seva versió.

Relació estranya

La fiscalia afirma que l’imputat va arribar a dir als pares de la víctima, una davantera eficaç i golejadora, segons els seus registres, que «la tractaria com una filla». D’aquesta manera, segons l’acusació, va establir amb la noia una «relació similar a la paternofilial» referint-se a ella, fins i tot, com «la seva filla» i fent que la menor li digués «papa».

L’1 de març del 2012, com que els familiars de la jove no parlaven ni entenien el castellà ni el català, van concedir a Francisco R. T. un poder de representació en concepte de «procurador» davant les institucions privades espanyoles per tramitar qüestions, creient que aquest acord s’emmarcava exclusivament a l’activitat del futbol. No obstant, l’exentrenador es «va instituir de facto com a representant legal» de la menor i va obrir com a cotitular un compte amb ella. Els ingressos que arribaven, en un cas procedents d’una beca, presumptament se’ls apropiava sense el coneixement de la jove.

Però els fets més greus van passar entre el juny del 2013 i el desembre del 2014, quan la menor tenia 15 i 16 anys, i ell, 40 i 41 anys. Aprofitant la confiança dipositada pels pares en Francisco R. T. i l’«estreta relació» amb la futbolista, l’acusat, suposadament i segons la fiscalia, la va agredir sexualment «sense el seu consentiment i fent servir la força», sent el processat un «home corpulent».

Els atacs sexuals

Notícies relacionades

Una vegada, el juny de l2013, quan la menor era al seu dormitori, l’acusat «amb ànim libidinós i de satisfacció sexual» s’hi va abraonar, la va tombar al llit i li va fer petons a la boca, dient-li: «Els pares fan petons a la boca dels fills», sempre segons l’acusació. El processat va comentar a la víctima que no tenia relacions amb la seva dona i que, almenys, li practiqués sexe oral. Unes setmanes després, va passar una cosa similar al cotxe de l’imputat, quan aquest la va obligar a masturbar-lo. Ella va accedir-hi per por, ja que, quan va intentar apartar-se, ell li va dir: «Fes el que et digui o ens estavellarem».

La fiscalia relata un altre atac sexual el 12 de gener del 2014 al domicili de l’acusat, on aquest «la va agafar amb força pels braços i la va encastar contra la paret» i presumptament la va violar. Com a conseqüència d’aquesta agressió sexual, la menor va ser assistida d’urgències a l’Hospital Moisès Broggi, tot i que no va revelar l’origen de la lesió. L’imputat va continuar amb la seva actitud i almenys en tres ocasions més la va tornar a violar al seu domicili, al de la noia i al cotxe, «fent servir sempre la violència». Arran d’aquests fets, la jove futbolista va intentar suïcidar-se en dues ocasions, el 18 i el 10 de novembre del 2015, patint lesions psicològiques.