Carles Salesa, director de Maresme Circular

«Hem de canviar aquest model de producció globalitzat i insostenible»

L’objectiu és reduir un 26% la producció de residus al Maresme en sis anys. Des del Parc Circular Mataró-Maresme es promourà el reciclatge i la reutilització de materials per evitar el malbaratament de recursos

«Hem de canviar aquest model de producció globalitzat i insostenible»
4
Es llegeix en minuts

Carles Salesa, director de Maresme Circular, té molt clar que el model de producció actual s’esgota i que cal apostar per la reutilització i l’economia circular.

¿Què és la circularitat?

S’associa amb el fet de reciclar més i millor, però l’essència no és només això. L’economia circular consisteix a mantenir en funcionament els recursos durant més temps, de manera que no utilitzem tants recursos naturals. Venim d’un model d’un sol ús i estem acostumats a llençar en lloc d’arreglar, perquè no sabem fer-ho o perquè és més car. Hem entrat en una roda de consumisme de productes de baixa qualitat. Cal tornar a reparar, a remanufacturar.

¿I per què és necessària?

El problema del ritme de consum és que comporta un esgotament dels recursos, agreuja l’emergència climàtica i destrossa el planeta. La circularitat és necessària per supervivència. I en l’àmbit de l’empresa, un canvi de model de producció més enllà de guanys econòmics obre les portes al consumidor, guanya valor afegit i rellevància al mercat.

¿En quin punt del camí ens trobem?

Ara s’estan produint uns esdeveniments que fa temps que pensàvem que podien arribar a passar, tot i que no tan aviat. L’increment del preu de l’energia, l’escassetat de matèries primeres, el retard en el subministrament de productes... La pandèmia i després la invasió d’Ucraïna han accelerat les coses, i ja no només es tracta dels avisos que podíem fer des de l’àmbit mediambiental, sinó que ja està afectant l’economia. I, per això, cada vegada més gent és conscient que hem de canviar aquest model de producció globalitzat i insostenible. Diria que encara en som lluny, però més a prop que el 2020.

En les últimes dècades s’ha posat el focus en el reciclatge. ¿Ha arribat el moment de començar a parlar de no produir residus?

Quan la Comissió Europea va començar a parlar d’economia circular, l’objectiu era continuar creixent com fins ara, però reciclant més. I pensaven que amb això n’hi havia prou, quan és clar que no és així. «No es tracta de reciclar més, sinó de canviar la manera en què consumim els materials i l’energia. Continua sent un tabú, però això implica un decreixement. És una fal·làcia pensar que podem mantenir el sistema productiu actual i ser sostenibles.

Han posat en marxa un pla per reduir un 26% la generació de residus al Maresme en sis anys. ¿Com ho aconseguiran?

Cal tenir en compte que els valors de generació de residus per càpita al Maresme eren elevats, en part pel pes del turisme i les segones residències. El pla és ambiciós per passar dels 1,72 kg per habitant i dia del 2010 als 1,26 kg el 2027. Això significarà un estalvi de més de 5.200 tones de CO2. Hem ideat accions que seran promogudes per Maresme Circular, des del Consorci de Residus del Maresme, pels ajuntaments o de manera conjunta, que afectaran la matèria orgànica, els envasos, els aparells electrònics... D’aquí uns dies posem en marxa un circuit d’aprofitament d’excedents i de reducció del malbaratament alimentari al Masnou i Vilassar de Mar, amb activitats per a la restauració, l’hostaleria i els centres educatius.

La posada en marxa del Parc Circular Mataró-Maresme és el projecte més ambiciós. ¿En què consistirà?

El parc aglutina en un mateix espai activitats ciutadanes i industrials, així com formatives i de suport a l’emprenedoria. I és per això que es tracta d’un espai pioner a Espanya i a Europa. S’implantaran activitats que compleixin una sèrie de requisits de circularitat i que, és clar, siguin viables. Per exemple, del sector tèxtil, de gran tradició a la comarca, però també de gestió del plàstic, biomassa, recuperació de materials... Posarà en evidència que podem consumir d’una altra manera.

¿I quins seran els principals serveis ciutadans?

 Una de les claus serà l’Espai Refer, un centre cívic de reparació i reutilització, on assessorar i ensenyar a la ciutadania a reparar tot tipus d’aparells electrònics, bicicletes, roba, mobles... per evitar que es converteixin en residus. I també hi haurà una biblioteca de les coses, un espai per fomentar la cuina d’aprofitament, horts comunitaris, una botiga de segona mà i una ‘scrapstore’ per fer ‘upcycling’.

Notícies relacionades

¿Quan preveuen que l’espai estigui disponible?

La previsió és que estigui operatiu a finals del 2024. Vam trobar restes d’una vil·la romana i d’una necròpolis associada, per la qual cosa es va haver de frenar la licitació. De cara a Nadal acabarem la segona intervenció arqueològica, així que estem pendents de si caldrà modificar en algun punt el projecte. Esperem el 2023 recuperar el concurs públic i començar les obres durant el primer semestre per poder tenir la primera fase, la corresponent als serveis ciutadans, a punt el 2024.