Pobresa a Catalunya

El Govern vol que totes les energètiques condonin el deute a les famílies vulnerables

  • La Conselleria de Drets Socials, que ha presidit la reunió de la taula de la pobresa energètica, contactarà ben aviat amb les companyies

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona.

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona. / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern vol que Naturgy, Iberdrola i la resta d’empreses elèctriques que donen servei a Catalunya condonin el deute de tots els seus clients vulnerables. Actualment, només Endesa s’hi ha compromès, mentre que hi ha desenes de famílies vulnerables, clients de la resta de companyies, que no poden pagar les factures i, al no haver-hi un acord energètic com el que Endesa va firmar amb la Generalitat, acumulen deutes des del 2015. «Hem d’abordar la resta de companyies», ha remarcat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, després d’acabar la reunió de la taula de pobresa energètica, que s’ha celebrat aquest dimecres. Fonts de la conselleria han explicat que iniciaran els contactes amb el conjunt d’energètiques tan aviat com sigui possible.

És la primera vegada i de manera pública que el Govern fa una crida perquè la resta d’elèctriques a Catalunya firmin el mateix conveni que va firmar Endesa. La segona gran elèctrica a Catalunya és Naturgy, seguida d’Iberdrola. Tanmateix, aquestes firmes, segons ha apuntat el conseller, suposen el 3% del total del mercat elèctric a Catalunya.

El problema és que les famílies vulnerables clientes de Naturgy i Iberdrola acumulen deute des del 2015. Aquell any es va aprovar la llei catalana contra la pobresa energètica, que impedeix talls de llum a les famílies que no poden pagar les factures. Aquestes famílies continuen consumint energia i les seves factures impagades s’acumulen. És habitual que rebin cartes i trucades de recobrament constant de les companyies, que només augmenten el patiment i ansietat de les llars, que miren de reduir al màxim els seus consums.

Notícies relacionades

Aquest ha sigut un dels temes estrella en la reunió de la taula de pobresa energètica que s’ha celebrat amb presència de les entitats socials, les diputacions, els ens municipals i l’Ajuntament de Barcelona i dirigida per la conselleria. No hi ha assistit Campuzano, sinó el secretari general, Lluís Torrents, i la directora general de Serveis Socials, Mariona Homs. És la primera vegada que es reuneix aquesta taula des del mes de juny, a la primavera. Ho ha fet amb gairebé mig any de retard, quan les temperatures ja han baixat, portant el fred a les llars, i amb els preus disparats per la inflació.

En la reunió s’han tractat altres problemes que requereixen actuacions urgents. Per exemple, el pagament imminent que ha d’assumir la conselleria de 17,9 M d’euros dels 41.000 clients vulnerables d’Endesa a Catalunya. És l’única empresa que, fins avui, ha condonat una part del deute acumulat a les famílies vulnerables. La taula també ha plantejat la necessitat d’ampliar el bo social elèctric, que implica rebaixes de la factura de la llum i que només el 30% de les famílies vulnerables a Catalunya perceben.