Sentència revisada

El Suprem eleva a nou anys les condemnes del cas Arandina, però hi aplica una rebaixa d’un any per la llei del només sí és sí

  • El TSJCL ha absolt l’exjugador condemnat a 38 anys de presó i ha rebaixat les penes als dos encausats més a l’apreciar abús i no agressió

El Suprem eleva a nou anys les condemnes del cas Arandina, però hi aplica una rebaixa d’un any per la llei del només sí és sí
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Els exjugadors de l’Arandina passaran més temps a la presó per l’agressió sexual que van cometre contra una menor d’edat el 2017, i això malgrat que la condemna que els ha imposat aquest dimarts el Tribunal Suprem els permet beneficiar-se de la reforma del Codi Penal operada per l’entrada en vigor de la llei del només sí és sí impulsada pel Ministeri d’Igualtat. Les penes s’incrementen fins als nou anys de presó per a cada un al suprimir l’alt tribunal l’atenuant de proximitat d’edat amb la víctima que els va aplicar al seu dia el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCiL), tot i que sense la ‘llei Montero’ la condemna hauria sigut d’un any més de presó.

En el cas concret que era objecte de recurs, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCiL) va imposar 4 anys de presó a un dels acusats i 3 anys de presó a l’altre, a l’entendre que resultava aplicable, com a atenuant molt qualificat, la clàusula legal prevista a l’article 183 ‘quater’ del Codi Penal. S’hi tracta atenuant analògic de la proximitat d’edat i la proximitat en el grau de desenvolupament o maduresa amb la víctima.

Però el Tribunal Suprem, estimant el recurs del Ministeri Fiscal, declara que no és possible aplicar aquest atenuant perquè no té cobertura legal. L’efecte derivat de l’estimació del recurs de l’acusació és imposar a cada un dels encartats la pena de 9 anys i 1 dia de presó, una pena inferior en un any a la prevista anteriorment a la reforma i, per tant, aplicable al ser més beneficiosa al reu.

Notícies relacionades

És la primera vegada que el Suprem es pronuncia públicament sobre la llei que va entrar en vigor el 7 d’octubre passat, tot i que no és la primera vegada que analitza un cas d’abús i/o agressió sexual després de l’esmentada reforma. La setmana passada el tribunal ja va examinar altres casos, entre ells un de referit a les Balears.

La decisió del Suprem, en plena polèmica per l’aplicació de la llei del només sí és sí, suposa la revisió de la sentència en la qual un exjugador de l’Arandina va ser absolt després de ser condemnat prèviament a 38 anys de presó i dos més van veure rebaixades les seves penes a 3 i 4 anys, al veure-hi els jutges abús sexual i no agressió. La Sala Penal s’ha reunit per a la deliberació i decisió dels recursos de la fiscalia i els dos condemnats contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, que va modificar notablement la dictada anteriorment per l’Audiència de Burgos.