Polèmica sanitària

Mor un pacient a Madrid després d’intervenir un equip d’urgències sense metge

El col·lectiu de metges destaca que la població està «desconcertada» perquè no sap si els centres d’urgència estan oberts o no

Mor un pacient a Madrid després d’intervenir un equip d’urgències sense metge
1
Es llegeix en minuts
EFE

Un pacient va morir aquest dissabte al seu domicili després de la intervenció d’un equip sense metge del Punt d’Atenció Continuada (PAC) d’Arganda del Rey, així com d’una unitat de Suport Vital Avançat del Summa 112, segons la Plataforma dels Serveis d’Atenció Rural (SAR). En un comunicat, aquest col·lectiu explica que una persona va acudir aquest dissabte al PAC d’Arganda del Rey per sol·licitar assistència urgent en un domicili molt pròxim, per un adult jove que estava inconscient.

Al PAC, estaven de guàrdia dos professionals d’infermeria i dos zeladors, dels quals van acudir immediatament un professional d’infermeria i un zelador.

Al domicili, on també havia acudit la policia local, van iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) amb un desfibril·lador i un o dos minuts després va arribar la unitat de Suport Avançat del Summa 112, que va continuar amb les maniobres de reanimació avançada durant 60 minuts aproximadament, fins que es van suspendre al no haver pogut recuperar el pols del pacient i es va confirmar la seva mort.

La Plataforma SAR assenyala en la nota «el correcte funcionament de l’equip d’urgències», tot i que indica que aquest pacient es trobava malament des de feia dies, com ha informat la família, i al PAC d’Arganda els dies 21, 22 i 24 no hi va haver metge, i per això es pregunten què hauria passat si la persona hagués rebut atenció mèdica els dies previs a dissabte.

Pla d’urgències madrileny

Des que el Govern regional va posar en marxa el pla de les urgències extrahospitalàries, el 27 d’octubre passat, segons la plataforma, la població està «desconcertada» perquè desconeix si el centre d’urgències és tancat o obert i si comptarà o no amb l’equip sanitari necessari per a una correcta atenció sanitària.

Notícies relacionades

«S’està jugant amb la vida dels nostres pacients, a qui hem intentat proporcionar la millor atenció possible, cosa que implica no només l’assistència sanitària en l’emergència, sinó també el suport emocional als familiars i gent pròxima», remarquen des del col·lectiu.

Per a la plataforma, l’actual pla d’urgències extrahospitalàries, «imposat sense tenir en compte les necessitats de la ciutadania, i tampoc les possibilitats reals dels sanitaris de donar-los la cobertura adequada al no comptar amb equips complets, està generant «una falta d’equitat» en «l’accés» a «una atenció sanitària de qualitat»