Condicions de treball

Diverses associacions de cuidadores es manifesten a Barcelona per denunciar la seva precarietat laboral

Les Kellys, Sindillar, Marea de Residències i Plataforma SAD Catalunya critiquen que les «empreses voltors» s’emportin uns diners públics que no arriben a les treballadores

Diverses associacions de cuidadores es manifesten a Barcelona per denunciar la seva precarietat laboral

Enric Fontcuberta / Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quatre organitzacions de cuidadores, treballadores de la llar i serveis de neteja s’han manifestat aquest dissabte a Barcelona per denunciar la seva precarietat laboral i el «silenci social» que l’envolta. Les Kellys, Sindillar, Marea de Residències i Plataforma SAD Catalunya s’han concentrat a la plaça Sant Jaume, on han criticat que el seu sector està «feminitzat i empobrit» i han assenyalat com a bona part del problema que molts serveis públics per als quals treballen estiguin externalitzats.

Tal com recull l’agència Efe, la presidenta de la Plataforma SAD (serveis d’atenció a domicili), Pilar Nogués, ha denunciat que les cuidadores estan en una situació «cada vegada més precaritzada», malgrat que els ajuntaments han incrementat la despesa destinada a les empreses a les quals se’ls externalitza el servei.

«Aquest servei públic no pot estar en mans d’empreses voltors que s’emporten la partida pressupostària dels ajuntaments i que no els arribi a les treballadores ni una tercera part», ha sostingut aquesta portaveu, que també ha exigit a l’administració municipal que trenquin amb el «silenci social» sobre les condicions en les quals treballen i que «aturin el mercantilisme» en aquest servei. «L’empobriment té cara de dona», ha afegit.

Nogués ha posat com a exemple el cas de l’Ajuntament de Barcelona, que segons ella destina 100 milions d’euros als serveis d’atenció domiciliària, que acaben en empreses «que no tenen una vocació pública».

Pinça a cinc bandes

Notícies relacionades

D’acord amb el que apuntava aquesta mateixa plataforma quan va convocar l’acte d’aquest dissabte, el problema és que les cuidadores estan sotmeses a una «pinça» a cinc bandes: ajuntaments titulars del servei, empreses, centrals sindicals signants del conveni, interessos econòmics del tercer sector i «la falta de voluntat política per fer un gir de 180º a la situació actual».

«Durant aquest any hem mantingut reunions amb la Fiscalia General de l’Estat, síndics de greuges (defensors del poble) representants d’igualtat i treball de totes les forces polítiques, a Madrid i Barcelona, però continuem patint la falta d’accions concretes que vinguin a millorar el servei i la qualitat de vida de les cuidadores», denunciaven en el text.