violència masclista

VOX inicia una campanya contra l’educació sexual a les escoles catalanes

  • Les federacions de famílies no donen crèdit del posicionament del partit d’ultradreta i denuncien públicament l’ús polític del projecte

VOX inicia una campanya contra l’educació sexual a les escoles catalanes

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup parlamentari de VOX a Catalunya inicia una croada contra els projectes d’educació sexual entre l’alumnat català. La ultradreta està tractant de mobilitzar associacions i institucions educatives per denunciar el projecte Coeduca’t, centrat a prevenir i evitar la violència sexual des de les edats més primerenques. Ho denuncien les mateixes federacions de famílies, que clamen davant aquesta campanya de desprestigi: «Confondre la sexualització amb l’educació afectivosexual corrobora la necessitat de treballar junts per implementar aquest projecte en tots els centres i aconseguir una societat lliure de masclisme i sexisme», ha denunciat una entitat.

«Estem organitzant una taula rodona per denunciar el programa de sexualització infantil Coeduca’t que la Generalitat ja ha aconseguit implantar en més de 1.000 centres públics i privats de Catalunya». Aquest és el missatge que han rebut en les últimes hores diferents associacions i entitats del món educatiu. La que ho ha fet públic és la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes d’Ensenyaments no Universitaris Sufragats amb Fons Públics de Catalunya (FAPAES), que no dona crèdit davant aquesta convocatòria i ha optat per denunciar-ho a les xarxes socials.

El correu l’envia el grup parlamentari de VOX a Catalunya, que cita les associacions en un acte el pròxim 1 de desembre al parlament català. El partit d’ultradreta critica aquest projecte d’educació sexual perquè, segons la seva opinió, «promou la masturbació entre nens de 3 anys, el consum de pornografia entre nens de 8 anys i el sexe oral entre els adolescents». A més, denuncien que a l’etapa d’educació infantil «es promouen jocs en què s’intenta desvincular l’assignació de gènere als genitals».

Notícies relacionades

El programa Coeduca’t és una aposta del Departament d’Educació, que va néixer a inicis del curs 2019-2020. L’objectiu, preparar els menors per a una vida afectiva i sexual «fonamentada en la igualtat de gènere, els drets humans» que promogui l’«erradicació de la violència de gènere i sexual», lluitant contra els estereotips. Va sorgir davant la necessitat creixent d’aturar les alarmants dades de la violència sexual perpetrada per menors i joves, i alhora donar eines als menors contra els abusos en la infància, cada vegada menys invisibles.

De fet, l’educació sexual a Catalunya ha sigut una assignatura pendent, segons els experts i la comunitat educativa, davant la necessitat de canviar el model de gènere i aturar les violències sexuals que ja es donen entre els més joves. Es calcula que, a Catalunya, el 80% de les dones més grans de 15 anys han patit violència sexual i que els joves infravaloren el sexe de risc, com ara evitar el preservatiu. Aquest curs, el Govern treballa amb la idea d’estendre aquest projecte a tots els centres educatius. En el pla hi han participat alguns experts de l’àmbit educatiu i pedagògic, però també associacions pioneres en l’atenció a les violències sexuals, com és el cas de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius i el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats.