Carreteres

Els Mossos realitzaran 100 controls de trànsit aquest cap de setmana davant l’alta sinistralitat de novembre

  • Dotze persones han mort aquest novembre a les carreteres catalanes, el doble que el 2019, any de referència precovid

  • També es realitzaran controls específics a l’AP-7 i es programaran vols de l’helicòpter

Els Mossos realitzaran 100 controls de trànsit aquest cap de setmana davant l’alta sinistralitat de novembre

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
ACN

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat per a aquest cap de setmana una campanya massiva de controls de trànsit després que, durant el mes de novembre, 12 persones hagin mort en accidents a Catalunya, el doble que el mateix mes del 2019 (any que es pren com referencia perquè la mobilitat dels dos anteriors està molt marcada per la pandèmia). En aquest context, els Mossos d’Esquadra realitzaran 100 controls en el conjunt de les carreteres, amb vehicles logotipats i d’altres que no, especialment per denunciar l’excés de velocitat i la conducció imprudent. També s’incrementaran els radars de velocitat, es realitzaran controls específics a l’AP-7 i hi ha vols programats de l’helicòpter de Trànsit. Elena ha demanat «extremar la prudència» i ha recordat que «cada víctima és una tragèdia».

En declaracions als mitjans de comunicació aquest divendres, el conseller Elena ha fet una crida a la prudència davant l’alta sinistralitat d’aquest novembre. Fins a la data, d’entre les 12 persones que han perdut la vida en un accident de trànsit, hi ha un vianant, tres motoristes i una ciclista. Només en les últimes 24 hores, tres persones han mort a l’asfalt.

Més radars

Davant aquest augment de la sinistralitat, Interior ha decidit intervenir amb més mesures per mirar de reduir la sinistralitat. A més dels 100 controls d’aquest cap de setmana a tot el territori, els Mossos es desplegaran amb controls estàtics i mòbils, i també operarà l’helicòpter del Servei Català de Trànsit (SCT).

La policia vigilarà la conducció en vies amb afluència de ciclistes i l’excés de velocitat, entre altres infraccions i imprudències. A més, la setmana vinent, l’SCT es coordinarà amb Mossos d’Esquadra i les policies locals de diversos municipis en una campanya de controls en camions i furgonetes.

Quant als motoristes, dimecres vinent està prevista una activitat d’educació sobre mobilitat segura en una botiga especialitzada amb l’objectiu de sensibilitzar un col·lectiu que és dels més vulnerables a la carretera.

«Les causes tenen nom i cognom i som nosaltres mateixos», ha advertit Elena, acompanyat pel director de l’SCT, Ramon Lamiel. El conseller ha apel·lat a la responsabilitat dels conductors, sobretot en l’excés de velocitat i en les distraccions.

Repunt

El repunt de la sinistralitat al novembre s’ha produït després de dos mesos en què hi va haver reduccions significatives de l’accidentalitat. Aquest mes s’han registrat 11 accidents mortals amb 12 persones que han perdut la vida. El 2019, fins al dia 18, hi va haver sis víctimes mortals en sis sinistres viaris.

Notícies relacionades

Des de començament d’any, 143 persones han mort en accidents de trànsit a les carreteres catalanes. En el mateix període del 2019, hi va haver 163 víctimes mortals. Elena va indicar que es tracta d’una reducció del 12,6%, però va recordar que cada víctima és una tragèdia.

En els primers mesos de l’any també es va produir un augment de la sinistralitat i Trànsit va intensificar les mesures de control i sensibilització. 12 persones van morir el gener d’aquest any en accidents de trànsit (8, el 2019) i 13 al febrer (10, el 2019). Al març, hi va haver 7 víctimes mortals (19, el 2019); 23 a l’abril (17); 16 al maig (15); 10 al juny (13); 17 al juliol (19); 17 a l’agost (21); 10 al setembre (14) i 8 a l’octubre (21).