La carrera espacial

Llançat amb èxit el coet de la missió Artemis a la Lluna

  • Aquest dimecres s’obre una finestra de dues hores per a l’enlairament

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de quatre intents fallits, l’equip a càrrec de la missió de la NASA Artemis I, que té per objectiu preparar el camí per a l’exploració lunar, ha aconseguit el llançament del coet, que estava previst per a aquest dimecres 16 de novembre a les 01.04 de la matinada (07.04 del matí a Espanya) des del Centre Espacial Kennedy de cap Canaveral (Florida), tot i que s’ha retardat uns 40 minuts. En aquell moment es va obrir una finestra de dues hores per procedir al cinquè intent de llançament.

Les operacions de càrrega de combustible al potent coet Sistema de Llançament Espacial (SLS) de la missió lunar Artemis I van començar aquest dimarts, hores abans de l’enlairament.

L’objectiu d’aquesta missió no tripulada és posar a prova les capacitats del coet SLS i de la nau Orió abans d’un viatge tripulat previst, en principi, per al 2024. El coet SLS, amb una altura superior a un edifici de 30 plantes (322 peus o 98 metres), ha costat a la NASA uns 4.000 milions de dòlars. La prova de vol Artemis I de la NASA desplegarà dos satèl·lits per avançar en la recerca de recursos lunars i un vehicle de detecció d’aigua.

La NASA ha hagut de retardar quatre vegades la partida de la missió, dues per raons tècniques i dues més per causes meteorològiques.

L’objectiu general del programa Artemis de la NASA és tornar els humans a la Lluna per primera vegada en mig segle i la missió Artemis I, que s’espera que sigui la primera de moltes, establirà les bases, provant el coet i la nau espacial i tots els seus subsistemes per garantir que siguin prou segurs perquè els astronautes volin a la lluna i tornin.

El llançament d’aquest programa espacial, impulsat per les grans agències del món, ha sigut definit com l’enlairament d’una nova era de l’exploració espacial. «La ‘generació Artemis’ és la generació que vol tornar a trepitjar la Lluna en benefici de tota la humanitat: per impulsar nous descobriments científics, per explorar el potencial econòmic i per inspirar els futurs exploradors espacials», explica l’administrador general de la NASA, Bill Nelson. «Aquest programa és una cosa molt gran. Serà la primera vegada que Europa arribi a la Lluna», afegeix Josef Aschbacher, director general de l’Agència Espacial Europea (ESA).

La NASA va informar que ja va començar la tasca de «carregar els propulsors» del SLS, que portarà a l’espai la nau Orió.

L’emmagatzematge als tancs de combustible comença amb el refredament de les línies de transferència d’oxigen líquid i hidrogen líquid de l’etapa central del coet, segons detalla l’agència espacial nord-americana en el blog de la missió.

Notícies relacionades

Mentrestant, el canal oficial de YouTube de la NASA va començar a transmetre imatges del procés de «tanqueig», així com vistes del coet de 98 metres d’altura situat a la rampa de llançament de cap Canaveral, i també del centre de control de llançament.

Tal com havien vaticinat els meteoròlegs, les condicions atmosfèriques semblen favorables per facilitar el primer llançament del programa Artemis 1 que pretén conquerir la Lluna mig segle després de deixar de visitar-la.