Només sí és sí

Igualtat responsabilitza els jutges de les rebaixes de penes per delictes sexuals: «El problema no és la llei»

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, denuncia que «és un problema d’interpretació voluntarista judicial en contra dels avenços del feminisme»

Igualtat responsabilitza els jutges de les rebaixes de penes per delictes sexuals: «El problema no és la llei»
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

«El problema no és la llei», sinó una interpretació judicial «voluntarista», «reaccionària i sorprenent». El missatge del Ministeri d’Igualtat en vista de la notícia que s’estan revisant sentències a la baixa de delinqüents sexuals arran de l’entrada en vigor de la llei del «només sí és sí» ha sigut clar: «Hi ha una mala aplicació de la llei i molt soroll per part de qui més interessats estan en això, els advocats dels agressors.»

Així de contundent s’ha pronunciat la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, després que es coneguessin dues sentències de l’Audiència Provincial de Madrid en les quals es rebaixen les penes a dos condemnats per delictes sexuals contra menors.

En una roda de premsa conjunta, la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha apuntat que existeixen «seriosos problemes amb el Poder Judicial», els biaixos de gènere i la interpretació de la realitat que jutgen.

«No hem rebaixat les penes a la llei, són les mateixes. [...] Només en casos de menys entitat, estem pensant en tocaments en el transport públic, hi ha una possibilitat excepcional de rebaixa i aquesta excepció té una excepció: no es pot aplicar quan hi ha força, intimidació, violència, abús o superioritat», ha defensat Rosell.

«La llei no rebaixa les penes i en agressions sexuals a menors de 16 anys no rebaixa gens ni mica la pena, en preveu una possibilitat per a les violències de menys entitat», ha insistit.

En el cas de la revisió del cas d’un padrastre que va penetrar la seva fillastra de 14 anys, Rosell ha criticat que no s’hagi apreciat abús de superioritat i prevalença, amb la qual cosa no podria haver-se rebaixat la pena. «És evident que allà hi ha un error, no s’han llegit l’article complet», ha incidit.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere ha assenyalat en diverses ocasions que el problema no és la llei i ha posat com a exemple que amb la redacció anterior del Codi Penal també es dictaven sentències com la de la condemna a tan sols dos anys de presó de dos policies municipals d’Estepona que van violar una jove. «No és un problema de la llei, hi ha milers d’exemples clars, és un problema d’interpretació voluntarista judicial en contra dels avenços del feminisme i així ho han detectat organismes internacionals».

Rosell ha recordat com el comitè de la Cedaw va dir que la justícia masclista crea impunitat: «Va parlar específicament de justícia masclista i basada en estereotips de gènere com a caldo de cultiu de la impunitat».

La delegada ha demanat que no es parli d’«allau» de revisió de casos, ja que fins ara, ha precisat, només s’han conegut dues rebaixes de penes. «Creiem que en seran poques i molt voluntaristes», ha afegit.

Ha negat en diverses ocasions que aquesta reforma sigui més favorable que l’anterior i ha remarcat que la llei del només sí és sí preveu la formació obligatòria de la judicatura i la fiscalia en perspectiva de gènere, infància i drets humans. «Amb la deguda formació, això no hauria d’haver passat».

«El problema no és la llei, sempre hi ha un marge d’aplicació de la llei. [...] És una llei magnífica», ha sentenciat, per afegir que ara li toca al poder judicial formar-se i aplicar la llei de manera completa, no d’una manera «tan reaccionària i sorprenent».

Crítiques de l’oposició

El PP no ha trigat a sortir a criticar els efectes que la llei està tenint en la revisió de certes condemnes per abusos. La vicesecretària de polítiques socials dels populars, Carmen Navarro, ha denunciat que «per desgràcia per a les víctimes» la nova norma està servint «per rebaixar les penes als condemnats per abusos sexuals».

Notícies relacionades

«Ja ho va advertir el Consell General del Poder Judicial, ja ho van avisar els advocats i ja ho vam fer des del Partit Popular esmenant a la totalitat una mala llei. Tot el ministeri: la ministra, la secretària d’Estat i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere es van burlar d’aquests avisos, ens van acusar de generar notícies falses. ¿Què han de dir avui?», ha incidit Navarro.

La política del PP ha assegurat que la llei de garantia integral de la llibertat sexual fa que guanyi «el populisme, que ha aconseguit anomenar agressió el que abans era un abús,», i el delinqüent a qui «poc li importa com es digui el delicte si a ell li rebaixen la pena». «Amb la llei del sí és sí perdem totes», ha remarcat.