Crisi en la sanitat pública

Madrid es bolca en defensa de la sanitat pública

Multitudinària protesta contra la decisió d’Ayuso d’obrir 80 centres sanitaris sense la planificació i el personal suficient

  • La ‘marea blanca’ reuneix aquesta vegada 200.000 persones, segons la Delegació del Govern, i 670.000, segons els convocants

  • Entre els crits més corejats hi va haver la petició de dimissió de la presidenta madrilenya i contra la privatització de la sanitat

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ‘marea blanca’ s’ha tornat a manifestar aquest diumenge a Madrid. I aquesta vegada ha aconseguit reunir 200.000 persones, segons la Delegació del Govern, i 670.000, segons els convocants. Una multitud que, agitant mocadors blancs, va fer que la plaça de Cibeles es quedés petita per acollir tots els madrilenys que hi arribaven pels carrers principals. Alcalá, el passeig del Prado i la Castellana es van omplir de metges i personal sanitari, però també de persones grans i famílies amb nens –molts nens– farts de trucar al seu centre de salut per aconseguir una cita que tarda setmanes a arribar.

La protesta, convocada per les associacions de veïns de barris i pobles de Madrid, ha esclatat arran de la decisió del Govern regional d’obrir 80 centres d’urgències extrahospitalàries sense la planificació i el personal suficient. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, molt en la seva línia, va reaccionar titllant-la de «política» i infravalorant les queixes, ja que, segons ella, tot es devia que falten «34 metges». En una cosa tenia raó: la va comparar amb les marxes del ‘No a la guerra’ que hi va haver a Madrid contra la decisió de José María Aznar d’anar a la de l’Iraq, i en afluència sí que eren similars.

La capçalera política es va improvisar a la glorieta d’Atocha. Cap líder de l’esquerra madrilenya es va voler perdre l’oportunitat de transmetre amb les seves paraules el risc que corre la sanitat madrilenya. Tot i que des dels partits es va intentar apartar la protesta de la ideologia. El portaveu de Més País, Iñigo Errejón, va assegurar que «darrere de la manifestació hi havia molt dolor, perquè molta gent ve després de moltes hores al centre de salut on no l’atenen, després de moltes trucades sense que li agafin el telèfon, després de molta por per un familiar, i molts professionals amb moltes hores d’angoixa per no poder atendre els ciutadans perquè cada un ha de fer el treball de cinc i fins i tot set professionals».

Tant ell com la líder de l’oposició madrilenya, Mónica García, de Més Madrid, van negar que l’ocorregut sigui un error d’Ayuso, sinó que respon a un pla preconcebut per treure un dret als ciutadans, el de la sanitat pública, i convertir-los en clients, que paguin per un servei. García va afegir que no pot ser que «la comunitat més rica d’Espanya sigui la que menys inverteix en sanitat». Errejón va assegurar que el fet que hi hagués tanta gent responia que «hi havia persones de totes les opcions polítiques» i va advertir Ayuso del risc d’ignorar una convocatòria com aquesta.

La manifestació ha començat a les 12 en forma de quatre columnes diferents que sortien des de Nuevos Ministerios (zona nord), Hospital de la Princesa (zona est), Atocha (zona sud) i Ópera (zona oest) fins confluir a Cibeles.

Sota el lema ‘Madrid s’aixeca per la Sanitat Pública. Contra el Pla de Destrucció de l’Atenció Primària’, la protesta arriba enmig de les vagues convocades per diversos sindicats, algunes d’indefinides i altres de diversos dies, contra el model d’atenció a la urgència extrahospitalària implantat per Ayuso. Protestes davant les quals l’administració regional ha imposat serveis mínims del 100%. L’atenció primària se sumarà a la vaga indefinida a partir del 21 de novembre.

«Pla de destrucció»

L’objectiu de la manifestació és rebutjar el «pla de destrucció» de la sanitat pública que, segons el parer dels convocants, vol implantar el Govern de la Comunitat de Madrid. «Volem deixar als nostres fills i nets el més valuós dels llegats, el que hem rebut gràcies a l’esforç de la nostra gent gran. Perquè no només estem defensant el dret a la sanitat pública, sinó també el dret a una societat més justa i democràtica», destaca el manifest de la protesta.

Notícies relacionades

A més de sindicats grans i petits, desenes d’associacions veïnals, sanitàries i de consumidors, actors com Luis Tosar, Alberto San Juan i el cantautor Luis Pastor han mostrat el seu suport a la protesta. Davant això, Ayuso ha menyspreat la manifestació amb l’argument que «falten 34 metges» i això, segons la seva opinió, «no justifica dues vagues i un boicot». «Això no va de sanitat, sinó de política, d’enquestes i que queden pocs mesos per a les eleccions», va etzibar dijous a la portaveu de Més Madrid, Mónica García.

La videoconsulta

La videoconsultaLa resposta del Govern regional davant la falta de professionals sanitaris que donin servei a les urgències extrahospitalàries, tancades durant la pandèmia, ha sigut que en 29 d’aquests centres un metge faci videoconsultes fins que «es redueixi la situació de conflictivitat laboral» generada amb la reobertura de la xarxa. La resta de centres disposaran d’un metge, un infermer i un zelador i uns 10 o 12, segons l’última oferta traslladada a la Mesa Sectorial, seran centres d’atenció a cures.