Documentalistes

La NASA revela la troballa al triangle de les Bermudes d’un «artefacte» del Challenger

La NASA revela la troballa al triangle de les Bermudes d’un «artefacte» del Challenger
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un «artefacte» del transbordador Challenger, que el 1986 es va desintegrar 73 segons després del seu llançament i que va suposar la mort de set astronautes, ha sigut descobert en aigües a prop de Florida, al triangle de les Bermudes, per documentalistes que buscaven les restes d’un avió de la Segona Guerra Mundial.

L’agència espacial nord-americana (NASA) va revelar dijous que els seus especialistes van confirmar que la troballa per part d’un equip de filmació de History Channel és «un artefacte del transbordador espacial Challenger», que va explotar fa gairebé 37 anys.

El canal de televisió de pagament va avisar la NASA del descobriment.

«Els bussejadors van trobar un gran objecte creat per humans cobert parcialment per arena al llit marí», indica la NASA en la seva pàgina web.

D’acord amb l’agència espacial, «la proximitat a la costa espacial de Florida, la condició moderna de l’objecte i la presència de mosaics quadrats de 8 polzades (20,3 centímetres)» van portar l’equip del documental a contactar amb la NASA.

El Challenger es va desintegrar poc més d’un minut després que s’enlairés del centre espacial Kennedy, a Florida, a causa d’una sèrie de fallades tècniques en els anells O, unes juntes que segellen el coet de propulsió que projecta la nau.

Això va produir una fuita de gas que va perforar el dipòsit principal i el va envoltar en flames.

Mentre ascendia, el vehicle va començar a esquerdar-se en alguns punts per la pressió i es va partir. Uns segons més tard, la cabina de la tripulació, que no tenia escotilla d’emergència al considerar que era un vehicle molt segur, va caure de manera incontrolada al mar.

A bord del Challenger, que realitzava la missió STS-51L, hi havia els astronautes Michael Smith, Dick Scobee, Judith Resnik, Ronald McNair, Ellison Onizuka i Gregory Jarvin, a més de la professora Christa McAuliffe, que participava en un nou programa educatiu de la NASA.

Avaluació de riscos

La pèrdua del Challenger i més tard del Colúmbia amb els set astronautes, que es va seccionar al tornar el febrer del 2003 sobre l’oest dels Estats Units, va impulsar la creació d’una Oficina de Seguretat i Garantia de la Missió, a més de desenvolupar nous procediments d’avaluació de riscos, recorda la NASA.

A més, a causa d’aquests esdeveniments es va crear el Programa de Lliçons Apreses de l’Apollo-Challenger-Columbia «per compartir aquestes lliçons dins de l’agència i amb altres audiències governamentals, públiques, comercials i internacionals», va afegir.

La NASA va assenyalar que «està considerant quines accions addicionals pot prendre respecte a l’artefacte, que honrarà adequadament el llegat dels astronautes caiguts de Challenger i les seves famílies».

Notícies relacionades

«Per llei, tots els artefactes del transbordador espacial són propietat del Govern dels Estats Units», va puntualitzar.

El documental de History Channel està programat per al 22 de novembre, va assenyalar la NASA.

Temes:

NASA