Crisi sanitària

Rebenta la sanitat madrilenya: vaga indefinida de metges d’Atenció Primària a partir del 21 de novembre

AMYTS, sindicat majoritari entre els metges madrilenys, crida a la vaga 4.240 metges de Família i 720 pediatres davant «la sobrecàrrega dels centres de salut, les agendes infinites i la falta de temps per atendre pacients»

Rebenta la sanitat madrilenya: vaga indefinida de metges d’Atenció Primària a partir del 21 de novembre
2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

La crisi en la sanitat madrilenya no cessa. Aquesta mateixa tarda, AMYTS, sindicat majoritari entre els metges madrilenys, ha comunicat que els facultatius d’Atenció Primària de Madrid aniran a la vaga indefinida als centres de salut a partir del 21 de novembre. El sindicat convoca a la vaga 4.240 metges de Família i 720 pediatres «davant la sobrecàrrega dels centres de salut, les agendes infinites i la falta de temps per atendre pacients».

Els metges d’Atenció Primària s’afegeixen a la vaga també en solidaritat amb els companys dels Punts d’Atenció Continuada (PAC) i enmig d’una Gerència d’Atenció Primària escapçada, sense solucions i amb dimissions davant la deriva d’aquest nivell assistencial». La situació de les urgències extrahospitalàries «amb el caos viscut en l’obertura dels Punts d’Atenció Continuada (PAC) s’afegeix a la gravíssima sobrecàrrega que estan patint els centres de salut», indica l’organització sindical en la segona jornada de vaga dels facultatius dels centres 24 hores.

Des d’AMYTS convoquen aquesta vaga «per solucionar una vegada per sempre la insostenible situació de l’Atenció Primària i frenar el terrible èxode de metges». Reclamen a la Conselleria de Sanitat que s’assegui a negociar «un veritable pla de xoc per abordar la problemàtica als centres de salut». Fins i tot, afegeixen, els mateixos responsables d’Atenció Primària «estan dimitint davant la deriva en aquest nivell assistencial».

Recursos humans

Notícies relacionades

Mentrestant, critiquen, les autoritats repeteixen una vegada i una altra que el problema als centres de salut es deu a una qüestió de recursos humans al no haver-hi facultatius. Ho consideren incert: a Madrid, asseguren, s’ha tingut, en els dos últims anys, l’oportunitat de fidelitzar 443 nous metges de Família que van acabar la seva residència, però amb prou feines 37 van triar els contractes ‘estables’ que els oferia la Conselleria de Sanitat; en el cas dels pediatres, de 155 que van acabar el 2021 i 2022, tan sols sis van triar aquests contractes de l’Administració.

«El que sí que està arribant als centres de salut és una cascada de pacients que no estan podent ser atesos correctament davant la falta de temps en les consultes», censura AMYTS. Així mateix, critiquen, ja s’ha normalitzat que un metge d’Atenció Primària vegi més de 50 o 60 pacients en la seva jornada laboral. Asseguren que impulsen aquesta vaga indefinida «perquè considerem que s’han perdut els principis bàsics de l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària, així com de Pediatria».