Crisi sanitària a la comunitat

El Govern d’Ayuso assegura que les videotrucades arriben per quedar-se en la sanitat pública

  • Madrid diu que l’atenció de les urgències per videotrucada serà «transitòria», però que la població ha d’acostumar-se al seu ús perquè suposa un avanç en moltes situacions

El Govern d’Ayuso assegura que les videotrucades arriben per quedar-se en la sanitat pública
5
Es llegeix en minuts

Creix la tensió en la sanitat madrilenya a costa de les urgències extrahospitalàries. Amb els metges dels Punts d’Atenció Continuada (PAC) en vaga, l’últim pas de rosca del Govern regional per solucionar la crisi sanitària –mantenir oberts els 80 centres sanitaris 24 hores amb 46 punts fixos amb metge i infermer, i 34 amb dos infermers i videoconsulta amb facultatiu– ha causat un enorme enrenou. El portaveu de l’Executiu autonòmic, Enrique Ossorio, ha assenyalat avui que es tracta d’una mesura «transitòria» però que cal acostumar-se al fet que la telemedicina s’implantarà en tota la sanitat.

De fet, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, anunciava al setembre –en el debat de l’estat de la regió– que la videoconsulta mèdica seria una realitat a tota la xarxa pública per al desembre d’aquest any a través del nou Pla de Telemedicina, dotat de 20 milions d’euros, que, en les seves paraules, reforçaria les actuacions portades a terme fins ara per atendre el pacient independentment d’on es trobi a través de les últimes tecnologies. El mes de gener es va implantar aquesta modalitat a l’Hospital del Sureste, i ara estarà disponible per als usuaris tant en atenció hospitalària com en primària.

El que en cap cas estava previst és que la telemedicina es traslladés a la reobertura dels centres d’atenció d’urgències extrahospitalàries. La Comunitat de Madrid ho justificava aquest dilluns de la següent manera: la decisió s’ha adoptat després de la ruptura unilateral per part dels sindicats dels acords assolits en taula sectorial per a la posada en marxa d’aquesta xarxa de punts de continuïtat assistencial, i fins i tot que es recondueixin les negociacions i l’actual situació.

Sanitat ha anunciat que implantarà aquesta setmana un model transitori d’organització dels centres sanitaris 24 hores fins «que es recondueixi la situació de conflictivitat laboral».

Així, en la línia del que ha explicat Ossorio, la Conselleria de Sanitat ha anunciat que implantarà aquesta setmana un model transitori d’organització dels centres sanitaris 24 hores fins «que es recondueixi la situació de conflictivitat laboral generada en els 10 primers dies de reobertura d’aquesta xarxa». El Servei Madrileny de Salut (SERMAS) mantindrà oberts aquests 80 centres sanitaris 24 hores amb 46 punts fixos que disposaran de metge, infermer i zelador, i els altres 34, de dos infermers, zelador i equips per a la realització de videoconsulta amb un facultatiu de la mateixa zona assistencial.

El personal d’infermeria que tingui la necessitat d’establir una interconsulta ho farà amb un metge de la seva pròpia direcció assistencial, és a dir, una de les set en les quals hi ha dividida l’organització de l’atenció primària a Madrid. Per a això, es dotarà els professionals de 160 equips tècnics –que ja estan adquirits– per a l’establiment de les videotrucades, dos per cada punt assistencial, que es començaran a implantar aquesta mateixa setmana.

Risc per als pacients

La resposta dels sindicats no s’ha fet esperar. CCOO Sanitat Madrid considera que «la nova ocurrència de la presidenta del Govern del PP a la Comunitat de Madrid, per instal·lar la videoconferència a les consultes d’urgències d’atenció primària, és un element més que no només contribueix al ‘caos’ que el sindicat diu que ha desencadenat Ayuso en la sanitat madrilenya, sinó que els «preocupa seriosament l’increment del risc assistencial que aquesta ‘gràcia’ pot ocasionar cap als usuaris d’aquestes urgències, que podrien veure seriosament compromesa la seva salut».

L’atenció sanitària d’urgències necessita una atenció presencial, diu aquesta organització, ja que «hi ha d’haver una exploració física, que és part fonamental en el tractament i diagnòstic de les malalties», i en l’atenció als pacients. A més, afegeixen, la implantació d’aquestes videoconferències a les urgències d’atenció primària «suposa un deteriorament en la qualitat de l’assistència sanitària i podria provocar greus problemes de salut a les persones» i posa en relleu, una vegada més, «un camí traçat cap a la privatització sanitària». Una opinió que comparteix l’Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid (AMYTS), que, des de dilluns, manté una vaga indefinida per als més de 200 facultatius que donen servei en aquests centres sanitaris.

El sindicat ha criticat aquest dimarts que la presidenta de la Comunitat de Madrid s’escudi en la falta de professionals en la sanitat madrilenya per justificar aquest model que implica atendre el doble de centres amb la meitat de professionals i responsabilitzi el Govern de Pedro Sánchez d’aquesta situació. La seva secretària general, Ángela Hernández, ha assenyalat, en declaracions recollides per Europa Press, que «obrir 34 (centres d’urgències) amb un plasma substituint el metge, amb dues infermeres i un zelador, creiem que posa en una situació de risc no només aquests professionals sinó també la població que pugui acudir a aquests centres».

¿Un pla amb dies comptats?

Segons ha explicat la Conselleria de Sanitat, el seu pla transitori fins que es resolgui el conflicte dels centres d’urgències extrahospitalàries, ha prioritzat, després de l’anàlisi detallada de l’activitat que tenen aquests dispositius, la proximitat a un altre punt o urgència hospitalària, la concentració de població i la dispersió geogràfica del municipi. Els horaris d’obertura per a l’atenció continuada es mantenen en les 15 o 17 hores segons el centre fins a les vuit hores de l’endemà, de dilluns a divendres, i les 24 hores els caps de setmana i dies festius. Un missatge, el de la transitorietat, que es contradiu amb el que ha assenyalat avui el portaveu regional, que ha indicat que, a la comunitat, la telemedicina ha arribat per quedar-se.

Notícies relacionades

Entre els 34 dispositius que donaran servei amb dos infermers i un zelador i amb l’establiment d’una interconsulta per videotrucada amb un facultatiu de la mateixa zona assistencial, a Madrid capital hi ha: Avenida de Portugal (Latina), Barajas (Barajas), Carabanchel (Carabanchel), Doctor Esquerdo (Salamanca), Fuencarral (Fuencarral-El Pardo), Mar Báltico (Hortaleza), Orcasitas (Usera) i Pavones (Moratalaz).

A la resta de la regió: Aranjuez, Arganda del Rey, Cerro del Aire (Majadahonda), Chinchón, Collado Estación (Collado Villalba), Colmenar Viejo, El Escorial, Fuente El Saz, Jaime Vera (Coslada), La Fortuna (Leganés), Las Rozas, Manzanares el Real, Moralzarzal, Morata de Tajuña, Móstoles, Paracuellos de Jarama, Parla, Perales del Rio (Getafe), Pozuelo, Ramón y Cajal (Alcorcón), San Agustín del Guadalix, Torrelaguna, Torrelodones, Valdemoro, Velilla de San Antonio i Villaviciosa de Odón.