Educació

El poder de l’ortografia: amb faltes es lliga menys

Diversos portals de cites constaten que els qui no cometen errors ortogràfics resulten més atractius

El 82% de dones que utilitzen Tinder penalitzen una escriptura pobra, segons un estudi de les universitats d’Alacant i Navarra

  • Professors de secundària, batxillerat i universitat coincideixen a assenyalar que els seus alumnes cada vegada escriuen pitjor

El poder de l’ortografia: amb faltes es lliga menys
2
Es llegeix en minuts

«Si un noi em porta a casa seva i veig que no té cap llibre, marxo». La frase, habitual en converses entre dones, va més enllà d’una alta valoració per la cultura. I el mateix passa en l’entorn digital. Quan ens donem a conèixer virtualment, es poden dissimular certs trets de la nostra personalitat i penjar la fotografia on un surt més afavorit, però l’escriptura no menteix i provoca «fugues digitals».

Nombrosos estudis demostren que les faltes d’ortografia no són sexis. El portal Match.com va constatar –mitjançant 5.500 entrevistes– que una bona gramàtica és una de les qualitats més importants a l’hora d’elegir parella, mentre que l’app de cites AdoptaUnTio –que va analitzar un centenar de perfils d’usuaris que escrivien sense faltes i un altre centenar que ho feien amb errors ortogràfics– va concloure que els primers tenien gairebé el doble de possibilitats (59% enfront del 31%) d’intimar. Més dades: un 65% de les dones d’un estudi del portal de cites nord-americà Zoosk asseguraven que no tindrien relacions sexuals amb algú amb mala ortografia.

L’any passat, un estudi de les universitats d’Alacant i Navarra sobre com la llengua afecta a l’hora de lligar a través d’aplicacions en línia va concloure que un 82% de les dones que utilitzen Tinder –l’app de cites més utilitzada pels joves– penalitzen les faltes d’ortografia. María del Carmen Méndez, coautora de l’estudi, assegura que «des d’un punt de vista sociolingüístic, quan només es jutja una persona per la seva manera d’escriure, s’intenta inferir tot el possible sobre la seva personalitat, caràcter i aspectes socials partint de la informació que es té. Per això, una persona amb faltes d’ortografia pot repel·lir», admet.

«Moltes vegades –prossegueix– es fa el raonament següent: faltes és igual a desconeixement, poca educació, distracció personal i s’extrapola en l’àmbit socioeconòmic baix, pocs estudis, probablement una persona desorganitzada i poc curosa. No té per què ser així. És un prejudici social. Així que no sé si la paraula és sexi, però sí que es considera que una persona sense faltes és més interessant, organitzada, culta».

Notícies relacionades

L’altra autora de l’estudi, Esther Linares, admet que la correcta ortografia atrau els dos sexes. «En part, busquem que hi hagi alguna cosa darrere d’un bon físic. Això, per descomptat, s’incrementa a mesura que augmenta el nivell sociocultural dels usuaris. Pels informes a què hem tingut accés, creiem que les dones utilitzen més que els homes l’ortografia com un filtre més per elegir, ja que la facilitat que tenen per aconseguir un m’agrada (i el ‘match’) a Tinder és molt més elevada que el dels homes».

El poder de l’intel·lecte

És habitual, doncs, que moltes persones relacionin la bona escriptura amb l’atractiu personal. El 2017, un estudi publicat a la revista científica ‘Intelligence’ va posar sobre la taula el poder sexual de l’intel·lecte, fins al punt de valorar-lo com el segon factor més rellevant per a l’atracció i la supervivència de les parelles. Fins i tot s’ha encunyat el terme ‘sapiosexual’ per definir aquelles persones que se senten sexualment atretes per individus que estimulen el seu intel·lecte, més que per la bellesa estètica. I entre els ‘sapiosexuals’, hi ha més dones que homes, a causa que l’excitació femenina està més condicionada a aspectes com l’oïda –vinculada als estímuls verbals– mentre que els homes s’exciten amb més facilitat a través de la vista. Així doncs, queda clar que el llenguatge condiciona la recerca de parella. I les faltes d’ortografia són una pèssima targeta de presentació.