Abusos sexuals

Mor als 90 anys Jesús Linares, el pederasta de La Salle

  • La seva mort extingeix la via penal després que la investigació d’EL PERIÓDICO hagués permès reobrir-la al trobar víctimes els delictes de la qual encara no havien prescrit

Mor als 90 anys Jesús Linares, el pederasta de La Salle

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El professor Jesús Linares, al qual una quinzena d’exalumnes de La Salle Premià de Mar i de La Salle Montcada acusen de pederàstia, ha mort. Es tracta del mateix docent que va violar l’escriptor Alejandro Palomas, l’esquinçador testimoni del qual, fet públic al principi del 2022, va permetre començar a desenterrar un passat d’abusos sexuals comesos en els dos centres amb total impunitat, durant dècades. Amb la seva mort també s’extingeix el procés judicial que s’havia reactivat contra Linares.

La majoria de les denúncies que es van presentar contra Linares, inclosa la de Palomas, havien prescrit. Però la investigació iniciada per EL PERIÓDICO arran de la veu que va aixecar l’escriptor, va permetre localitzar una quinzena de noves víctimes, entre aquestes, n’hi havia tres amb delictes que continuaven vigents. L’ordre dels Germans de les Escoles Cristianes de La Salle havia posat en coneixement de la Fiscalia els dos reportatges que va publicar aquest diari i també ElDiario.es, que incloïen les dates i edats de les víctimes. El ministeri públic va requerir els Mossos d’Esquadra que acudissin a EL PERIÓDICO i aquest mitjà va posar en contacte exalumnes i investigadors. Existien dubtes sobre la vigència de dues de les tres denúncies però cap sobre la tercera.

Amb l’existència d’aquesta última, en el pitjor dels casos, n’hi havia prou perquè judicialment es pogués actuar contra Linares, obrir una investigació que l’interrogués, mirar d’arribar a una veritat judicial, condemnar el pederasta i, si no hi hagués altre remei, reparar econòmicament les víctimes amb delictes no prescrits. Aquesta possibilitat s’ha esvaït amb la mort de Linares, que ha extingit la via penal, i no haurà d’establir-se en un banc d’acusats. Ha corregut la mateixa sort que Arnaldo Farré, un altre exprofessor, en aquest cas dels Maristes de Sants-Les Corts, que ha mort per causes naturals aquest estiu després d’haver sigut acusat pels seus exalumnes i que aquest diari, amb la càmera oculta d’una de les víctimes, arrenqués una confessió el 2016 que no va tenir cap validesa judicial perquè les seves denúncies, com les de Linares, també estaven caducades.

Isabel Llauger, portaveu de la institució, ha confirmat que Linares, que ja estava molt malalt, ha mort a la matinada d’aquest divendres. Tenia 90 anys. Llauger ha remarcat que, tot i que la via penal hagi quedat clausurada amb la seva defunció, qualsevol exalumne que hagi patit abusos sota la tutela de l’organització pot contactar-hi per tractar el seu cas.

  

Futboler, mestre i ‘infermer’

Jesús Linares va néixer el 24 de desembre de 1931 a la població de Lerma, Burgos. Ha pertangut a la germandat de La Salle durant 68 anys. Ha residit fins als seus últims dies en una residència propietat de l’organització.

Va arribar a l’escola de Premià de Mar a finals dels seixanta. Era professor de Llengua i Literatura Castellana. També era el responsable de la infermeria i l’impulsor de l’equip de futbol de l’escola. De seguida va córrer entre els alumnes el rumor que Linares els tocava d’una manera estranya. «Era un secret a crits», van remarcar diversos alumnes.

Linares va ser traslladat de manera sobtada al centre que l’orde religiós té a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) el 1986, malgrat que havia ascendit a director només tres anys abans. Va exercir de professor ras en aquella segona escola fins al curs 2003-2004, quan va tornar al centre de Premià de Mar.

Notícies relacionades

A les dues escoles, el professor va fer exactament el mateix: utilitzar l’autoritat que li conferia el seu grau de germà religiós per acorralar alumnes de qui va abusar sexualment.

Durant els cursos 75-76 i 76-77, Linares va acorralar reiteradament Alejandro Palomas. Segons la denúncia de l’escriptor al jutjat del partit judicial de Premià de Mar, el professor va abusar d’ell quan tenia entre 8 i 10 anys i fins i tot el va violar durant una nit interminable en una casa de colònies. L’escriptor assegura que la seva família va acudir a l’escola a presentar una queixa formal per aquests fets i que la direcció va respondre que ho arreglaria però, a canvi d’encarregar-se que no tornés a tocar al seu fill, va sol·licitar «discreció», remarca.